Ciasto Leon

Ewelina
Ciasta
28.08.2014 20:47
Ciasto Leon

Przepis

Ciasto miodowe, biszkopt i jabłka....rozpływa się w ustach....

Biszkopt jasny:

5 jaj

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut.

Placek miodowy:

30 dag mąki

15 dag margaryny

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

2 łyżki kwaśnej śmietany

10 dag cukru

1 jajo

Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w tem.160-180 C, przez 40 minut.

Krem budyniowy:

15 dag cukru pudru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią dostępny w sklepie www.Skworcu.com.pl

30 dag masła

1/2 litra mleka

Z mleka , cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem pudrem. Dodać stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając. Krem podzielić na 4 części.

Krem z jabłek:

2 kg jabłek

1/2 szklanki cukru

1 galaretka czerwona

1 galaretka żółta

Obrane jabłka gotować do miękkości. Pod koniec dodać cukier jeśli jest potrzeba. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Ugotowane jabłka podzielić na 2 części: do pierwszej dodać czerwoną galaretkę, do drugiej - żółtą galaretę.

Przełożenie placka:

Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwoną galaretką - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną