Ciasto Lion - bez pieczenia

Ewelina
Ciasta
26.04.2015 16:29
Ciasto Lion - bez pieczenia

Składniki

Spód:

400g herbatników,

400g masy krówkowej.

Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić.

Masa serowa:

750g serka mascarpone,

150 ml śmietanki 30%,

4 łyżki cukru pudru,

3 duże batony "Lion".

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, stale miksując, powoli dodawać do serka mascarpone ubitą śmietankę. Dodać posiekane batony, wymieszać szpatułką. Masę wylać do formy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Schłodzić.

Śmietanka:

500ml śmietanki 36%,

2 łyżki cukru pudru,

2 duże batony "Lion".

Przepis

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, by herbatniki nieco zmiękły. Przechowywać w lodówce.