Składniki: 1 l zsiadłego mleka około 1,5 l wody 200 g wędzonych żeberek 150 g wędzonego boczku 2 białe kiełbasy (ja użyłam surowych) 1 większa marchewka 1 większy korzeń pietruszki mały kawałek selera biała część małego pora 1 cebula 4 ziemniaki 4 łyżki kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%) czubata łyżka mąki żytniej (ja użyłam 2000) 1 czubata łyżka tartego chrzanu 3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz
🍴 Tradycyjny Żurek na Zsiadłym Mleku
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 550 kcal
- Tłuszcz: 35g
- Węglowodany: 20g
- Białko: 30g
Składniki
- 1,5 litra zsiadłego mleka
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 4 kiełbasy białe
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna jałowca
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Przepis
Tradycyjny żurek na zsiadłym mleku to prawdziwa kulinarna podróż w czasie. Ten klasyczny przepis, który był popularny w czasach naszych przodków, jest idealnym daniem na świątecznym stole. Zsiadłe mleko nadaje zupie wyjątkowego, kwaśnego smaku, który jest idealnym kontrastem dla słodkości cebuli i kiełbasy. Dodaj do tego aromatyczne przyprawy i otrzymasz długodystansowy przysmak, który zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Chociaż przygotowanie tej zupy wymaga trochę czasu i cierpliwości, gwarantuję, że wynik końcowy jest tego wart. Kremowa, pełna flavorów i niesamowicie sycąca - to wszystko, czego możesz oczekiwać od tradycyjnego żurku na zsiadłym mleku. Nie ważne, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, ten przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Jeśli szukasz tradycyjnego, polskiego przepisu, który zadowoli wszystkich domowników - żurek na zsiadłym mleku będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy trochę czasu, kilka składników i odrobina miłości do gotowania, by na Twoim stole pojawił się kulinarny majstersztyk.
- Przygotuj zakwas. Do dużego słoja wlej zsiadłe mleko, dodaj pokruszone ząbki czosnku i trochę soli. Zakryj słoik, a następnie odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce.
- Po trzech dniach zakwas powinien być gotowy. Powinien mieć kwaśny zapach, a na powierzchni powinna pojawić się na biała piana.
- W międzyczasie obróć cebulę i pokrój ją w kostkę. Następnie zrumień ją na maśle.
- Białe kiełbaski pokrój w plastry, a następnie dodaj do cebuli i zrumień.
- Do garnka, w którym będziesz gotować żurek, dodaj cebulę z kiełbasami, a następnie zalej zakwasem. Dodaj jeszcze 0,5 litra wody, majeranek, słodką paprykę, liście laurowe i ziarna jałowca. Wszystko razem gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, a po ugotowaniu pokrój je na połówki.
- Żurek dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dodaj pokrojone jajka.
- Smacznego! Najlepiej podawać z ćwikłą lub pieczywem.