Żuramen, czyli żurek po japońsku na bazie wieprzowego bulionu tonkotsu i shoyu tare z jajkiem nitamago, białą kiełbasą i z makaronem ramen.
🍴 Żuramen - żurek po japońsku z makaronem ramen
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Białko: 25 g
- Węglowodany: 60 g
- Tłuszcz: 15 g
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 gładka kiełbasa
- 100 g białego sera
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 2 jajka
- 200 g makaronu ramen
- szczypiorek do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Żuramen to wyjątkowe danie, które łączy polską tradycję z japońskimi smakami. Zupa ta jest gwarancją smacznej podróży kulinarnych odkryć. Jest sycąca, a jednocześnie dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Dzieje się tak za sprawą białego sera i białka z jajek, które są źródłem białka. Natomiast makaron ramen dostarcza naszemu organizmowi porządnej porcji węglowodanów. Co ciekawe, taki żurek to nie tylko pożywne danie, ale i bardzo oryginalne. Dzięki połączeniu tradycyjnego żurku z sosem sojowym, kiełbasą oraz makaronem ramen, uzyskamy danie o nietypowym, wyrazistym smaku. Dodatkowo, szczypiorek, który dodamy na samym końcu, doda potrawie świeżości. Polecam spróbować tego przepisu, zwłaszcza jeżeli jesteś fanem azjatyckiej kuchni. Kto wie, może odkryjesz w sobie prawdziwego miłośnika fusion!
- Zakwas na żuramen przygotuj kilka dni wcześniej. Do wielkiego słoika wlej wodę, dodaj mąkę żytnią i całość dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3-5 dni.
- Przygotuj bulion. W garnku zagotuj wodę z kostką rosołową. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj około 10 minut.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do wywaru. Gotuj kolejne 10 minut.
- Dodaj zakwas do garnka, zmniejsz ogień i duś około 20 minut. Po tym czasie do garnka dodaj starty biały ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Makaron ramen ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na pół.
- Na talerze nałóż makaron ramen, zalej żurkiem, udekoruj szczypiorkiem i na wierzch połóż połówki jajek.