Przepyszny jabłecznik królewski ze swojskim musem jabłkowym, na delikatnym biszkopcie, przykryty śmietankową chmurką. Całość to świetna kompozycja, idealna na uroczystości, do niedzielnej kawy, albo na słodkie „zachciewajki”. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (blaszka 30×35 cm): 3 jajka 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiam do …
🍴 Królewski Jabłecznik - Deser, Którego Nie Można Opuścić!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 489 kcal
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 75g
- Białko: 6g
Składniki
- 4 duże jabłka
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 100g masła
- 1 jajko
- Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 50g masła
Przepis
Królewski Jabłecznik to przepyszny deser, który zdecydowanie powinien znaleźć się w Twoim kulinarnym repertuarze. To jedno z tych dań, które idealnie mają równowagę - jest słodkie, ale nie za bardzo, ma teksturę, ale nie jest zbyt ciężkie. Ten jabłecznik to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przygotowanie go jest naprawdę proste i szybkie, a składniki są na tyle podstawowe, że najprawdopodobniej masz je już w swojej kuchni. Tu nie ma miejsca na kompromisy - tylko prawdziwe, domowe składniki. Królewski Jabłecznik to idealny deser po obiedzie lub wspaniale komponuje się z popołudniową kawą. To ciasto jest tak dobre, że z pewnością nie zniknie z Twojego stołu za szybko! Przygotuj się na liczne prośby o przepis od swoich gości. Jestem pewien, że ten Królewski Jabłecznik stanie się jednym z twoich ulubionych deserów.
- Najpierw przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj do tego mleko, masło i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Obrane jabłka pokrój w kostkę i wymieszaj z 2 łyżkami cukru.
- Rozłóż ciasto na dno formy do pieczenia. Na wierzch wyłóż pokrojone jabłka.
- Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem, a następnie dodaj masło i posiekaj wszystko razem, aż uzyskasz kruszonka. Posyp nią ciasto z jabłkami.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż ciasto będzie gotowe.
- Jabłecznik odstaw na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.