Różowe jajka z majonezem

Agata
Wielkanoc
19.03.2024 19:53
Różowe jajka z majonezem

Różowe jajka z majonezem, to wspaniały pomysł na kolorowe jajka, które fantastycznie będą wyglądać na naszym wielkanocnym stole.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/03/rozowe-jajka-z-majonezem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Różowe jajka z majonezem - przystawka, która oczaruje wszystkich gości!

  • Liczba porcji: 5
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 150
  • tłuszcze: 10g
  • węglowodany: 5g
  • białko: 10g

Składniki

  • 10 jajek
  • 1 burak
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek do dekoracji

Przepis

Różowe jajka z majonezem to przepyszny i efektowny dodatek na każde przyjęcie. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu wyglądowi, z pewnością zrobią wrażenie na gościach i przyniesą urozmaicenie do tradycyjnych przekąsek. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a efekt końcowy zdecydowanie wart jest poświęconego czasu. Niezwykły, różowy kolor jajek uzyskujemy dzięki użyciu buraka, który nie tylko nadaje im koloru, ale także delikatnie wpływa na ich smak, czyniąc je jeszcze bardziej wyjątkowymi. Połączenie jajek z majonezem to klasyka, której nikt nie musi się uczyć. Dodajemy do tego odrobinę musztardy dla pikantności i mamy gotową, wyjątkową przystawkę. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na przekąski, które oczarują Twoich gości, różowe jajka z majonezem to strzał w dziesiątkę!

  • Ugotuj jajka na twardo (około 10 minut od momentu zagotowania wody). Ostudź je, a następnie obróć.
  • Buraka ugotuj do miękkości, ostudź, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Do zetartego buraka dodaj ocet i cukier, dokładnie wymieszaj.
  • Jajka umieść w buraku, tak aby były całkowicie pokryte. Odstaw na minimum 2 godziny (im dłużej, tym jajka będą intensywniejsze koloru).
  • Po tym czasie jajka obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
  • Żółtka utrzyj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Uzyskaną masę przełóż do wnętrza jajek.
  • Gotowe jajka posyp szczypiorkiem. Smacznego!