mniam...mniam...: tulipan

Ciasta
21.03.2024 6:58
mniam...mniam...: tulipan

...jakoś nie bardzo smakowały mi ciasta na białkach. Do zrobienia tej babki skusił mnie wygląd jak i to że mam spory zapas białek. Jestem mile zaskoczona bo poza tym że fajnie wygląda to również bardzo mi smakuje i z pewnością jeszcze ją zrobię...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2012/03/tulipan-babka-na-biakach.html
📌 Zobacz powiązane przepisy:

🍴 Mniam... Mniam... Tulipan: Bochenek Czosnkowy w Kształcie Tulipana

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 120
  • Tłuszcze: 5g
  • Węglowodany: 15g
  • Białko: 3g

Składniki

  • 1 bochenek chleba
  • 5 ząbków czosnku
  • 50g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Odrobina świeżych ziół do dekoracji

Przepis

Czy jest coś lepszego, niż pyszne, chrupiące pieczywo czosnkowe? Tak, nasz domowy bochenek czosnkowy w kształcie tulipana! Ten przepis to absolutny must-have na każdą imprezę, spotkanie z rodziną czy serię bingewatchingu ulubionego serialu. Niewiele jest rzeczy tak satysfakcjonujących jak pieczenie własnego pieczywa, a ten bochenek to prawdziwa gratka zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych piekarzy. Przygotowanie jest proste, szybkie, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego. Soczyste wnętrze pełne aromatu czosnku, świetnie skomponowane z lekko chrupiącym, złocistym wierzchem - to poezja smaku, która uderzy do Twoich zmysłów. Do przygotowania tego przysmaku potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością masz w swojej spiżarni. Oferujemy Ci nie tylko przepis na pieczywo czosnkowe, ale doznania, które zapadną Ci w pamięć na zawsze. Więc do dzieła! Czas podjąć wyzwanie i samodzielnie upiec swój bochenek. Jesteśmy pewni, że pokochasz ten przepis i będzie on gościł na Twoim stole niejednokrotnie. Mniam... Mniam... Bochenek czosnkowy czeka!

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
  • Chleb nacinamy wzdłuż i wszerz na głębokość ok. 2cm, starając się nie przekroić do końca.
  • W miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, miękkie masło, oliwę, sól i pieprz.
  • Powstałą mieszankę wciskamy w nacięcia chleba.
  • Chleb owijamy folią aluminiową i pieczemy 10 minut.
  • Po upływie tego czasu, odkrywamy chleb i pieczemy kolejne 10 minut aż do uzyskania złocistego koloru.
  • Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami. Smacznego!

🍴 Mniam...Mniam...: Tulipan - wykorzystaj kształt warzyw i owoców w kreatywny sposób

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 90
  • Tłuszcz: 0g
  • Węglowodany: 22g
  • Białko: 3g

Składniki

  • 1 duży pomidor
  • 2 ogórki
  • 4 rzodkiewki
  • 1 żółta papryka
  • sok z cytryny
  • sól do smaku

Przepis

Nasz przepis na Mniam, mniam - Tulipan to wyjątkowo żywe i kreatywne danie, które z pewnością spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ składa się z różnorodnych warzyw i owoców, które dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych. Co więcej, wygląd tej potrawy jest tak zachęcający i zabawny, że nawet najbardziej wybredne dzieci chętnie spróbują. Przygotowanie takiego posiłku to również doskonała okazja do spędzenia czasu z najmłodszymi, angażując ich w kreatywne przygotowanie posiłków. Jest to również doskonała okazja do nauczenia ich o różnych rodzajach warzyw, ich kształtach, smakach i korzyściach dla zdrowia. Również dorosłych zachęcamy do eksperymentowania z tym przepisem, dodając swoje ulubione składniki lub zmieniając sposób układania warzyw, by stworzyć własne, unikalne 'kwiatowe' kompozycje. Zainspiruj się naszym przepisem i stwórz swoje własne, zdrowe dzieła sztuki na talerzu!

  • Ogórek kroimy na cienkie paski, które będą służyć jako łodygi rośliny.
  • Pomidora kroimy w plastry, które będą reprezentować płatki tulipana.
  • Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki i układamy je u podstawy łodygi, imitując liście.
  • Paprykę kroimy na małe kawałki, dodajemy sok z cytryny i sól, a następnie mieszamy. To będzie nasze 'ziarno' wewnątrz kwiatu.
  • Kroimy warzywa i owoce, tworząc tak wiele 'tulipanów', ile chcemy serwować.