Gniazdka

Karolina
Desery
08.02.2020 11:11
Gniazdka

W płaskim garnku podgrzewam tłuszcz do około 200 stopni (czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie, oznacza to, że tłuszcz jest dostatecznie gorący). Zatem do dzieła 😊 Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na około 12-15 sztuk: 1 szklanka wody 4 łyżki masła 1 szczypta soli 1 szklanka mąki 5 jajek (dużych) Ciasto umieszczam w szprycy z tylką w kształcie gwiazdy (jeśli nie masz rękawa cukierniczego, ciasto możesz umieścić w woreczku, odciąć jeden róg i wyciskać ciasto). Wyciskam ciasto z rękawa tworząc gniazdka (najlepiej dwa obroty, wtedy gniazdka będą wyższe) i wkładam je do rozgrzanego oleju papierem do góry. Jeszcze ciepłe gniazdka polewam lukrem (1 czubata łyżka cukru pudru + 1 niepełna łyżka wody). Papier do pieczenia kroję na małe kwadraty (można delikatnie posmarować papier olejem, żeby jeszcze łatwiej odchodził na rozgrzanym tłuszczu).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/gniazdka/