PIECZONA SZYNKA NA KANAPKI W PRZYPRAWACH Z PIEKARNIKA

Agnieszka
Śniadania
09.03.2024 15:50
PIECZONA SZYNKA NA KANAPKI W PRZYPRAWACH Z PIEKARNIKA

Witam was gorąco dziś z całego serca pragnę podzielić się z Państwem pyszną, swojską surową szynką bo przecież nie ma nic smaczniejszego jak wędlina wykonana własnoręcznie

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2024/02/pieczona-szynka-na-kanapki-w.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pieczona szynka na kanapki w przyprawach z piekarnika

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 45 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 5 g
  • Białko: 32 g

Składniki

  • 2 kg szynki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Przepis na tę aromatyczną i soczystą pieczoną szynkę na kanapki jest niesamowicie prosty i zabierze Ci tylko około pół godziny czasu przygotowania. Uwielbiam ten przepis, ponieważ jest on niezwykle wszechstronny - świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek na śniadanie, obiad czy nawet jako element kolacji. Szynka jest pieczona z dodatkiem rozmarynu i tymianku, co nadaje jej niesamowitego aromatu oraz musztardy, która dodaje lekkiej ostrości. A wszystko razem pięknie komponuje się z delikatnym smakiem miodu. Ta szynka jest tak pyszna, że z pewnością zniknie ze stołu w mgnieniu oka! Choć sama realizacja przepisu jest prosta, efekt końcowy na pewno zasługuje na najwyższe oceny. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

  • Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy solą i pieprzem.
  • W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn i tymianek. Taką mieszanką nacieramy szynkę.
  • Tak przygotowaną szynkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Gotową szynkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!