Co jak co ale ciasta przygotowane samodzielnie smakują sto razy lepiej niż te zakupione w sklepie zgodzicie się ze mną? i choćby było najzwyklejsze to ten smak i aromat powala na kolana
🍴 Ciasto korzenne z jabłkami i wiórkami - Twój nowy ulubiony deser
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcze: 6 g
- Węglowodany: 43 g
- Białko: 5 g
Składniki
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- Pół szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
Przepis
Ten przepis na ciasto korzenne z jabłkami i wiórkami to prawdziwy hit na deser. Delikatne i puszyste ciasto z intensywnym smakiem korzennym doskonale komponuje się z soczystymi jabłkami i chrupiącymi wiórkami kokosowymi. Dzięki swej aromatyczności, ciasto idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i natłok świąt. Podane na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych czy bitą śmietaną, stanie się prawdziwym rajem dla podniebienia. Przygotowanie tego ciasta to również doskonały sposób na wprowadzenie dzieci do świata kulinariów - łatwe kroki i proste składniki z pewnością przyciągną ich uwagę. Przygotuj więc składniki, rozgrzej piekarnik i zacznij tworzyć! Ten przepis jest tak prosty, że nawet początkujący kucharze mogą go z powodzeniem wykonać. Wynik z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Zatem nie zwlekaj - zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym ciastem już dziś!
- Przygotuj wszystkie składniki. Owoce umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne.
- W oddzielnej misce ubij jajka z olejem roślinnym i ekstraktem waniliowym na lekką i puszystą masę. Dodaj do mąki i wymieszaj.
- Dodaj pokrojone jabłka i wiórki kokosowe do miski. Delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia, wysmaruj ją masłem i wysyp mąką. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.