Filety kurczaka w sosie słodko kwaśnym

Beata
Obiad
11.03.2024 8:49
Filety kurczaka w sosie słodko kwaśnym

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/03/filety-kurczaka-w-sosie-sodko-kwasnym.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Filety kurczaka w sosie słodko kwaśnym

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Białko: 35g
  • Węglowodany: 30g
  • Tłuszcz: 15g

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody

Przepis

Filety kurczaka w sosie słodko-kwaśnym to pyszne i proste danie, które można przygotować w domu w każdym momencie. Dzięki połączeniu słodkich ananasów, pikantnej papryki i soczystego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, to danie ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealne na obiad, kolację, czy nawet specjalne okazje. Barwne i smakowe kontrasty sprawiają, że jest to danie, które z pewnością zaskoczy i zachwyci Twojego partnera, rodzinę, czy przyjaciół. Co ważne, jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo efektowne. Można je podać z dowolnym dodatkiem. Tradycyjnie polecamy ryż, ale równie dobrze pasuje makaron, czy pieczywo. Niezależnie od okazji, filety kurczaka w sosie słodko-kwaśnym są zawsze dobrym wyborem. Przekonaj się sam i zaskocz bliskich tym wyjątkowym daniem.

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie obtocz każdy filet w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj filety z kurczaka i smaż do momentu aż będą złote z obu stron. Kiedy będą gotowe, odłóż je na bok.
  • Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ananasy. Wszystko razem smaż przez około 5 minut.
  • W międzyczasie w szklance umieść sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj przygotowany wcześniej sos do warzyw na patelni. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut. Sos powinien zgęstnieć.
  • Wróć na patelnię z kurczakiem i podlej go sosem. Wszystko razem podgrzewaj przez kolejne 5 minut.
  • Podawaj kurczaka w sosie słodko kwaśnym z ulubionym dodatkiem np. ryżem. Smacznego!