„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Kotlety mielone z przeprawami włoskimi
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250
- Tłuszcz: 12g
- Węglowodany: 8g
- Białko: 20g
Składniki
- 500 g mięsa mielonego mieszane
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka włoskiego suszonego zioła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Przepis
Kotlety mielone z przeprawami włoskimi to doskonała propozycja na smaczny i szybki obiad. Dzięki dodatku włoskich ziół nabierają niepowtarzalnego smaku, którym zachwycisz swoich bliskich. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego łasucha. Kotlety są pyszne, miękkie i soczyste, a aromat rozchodzący się po kuchni podczas ich smażenia sprawia, że trudno jest się powstrzymać, by nie zjeść ich od razu prosto z patelni. Mogą być podawane jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do zup, sałatek czy kanapek. Spróbuj i przekonaj się sam!
- Rozgrzej olej na patelni, dodaj posiekane cebulę i czosnek, smaż do momentu aż cebula stanie się przezroczysta.
- Wymieszaj mięso mielone, smażoną cebulę i czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki, suszone zioła, paprykę, sól i pieprz w dużej misce.
- Uformuj kotlety o grubości około 1 cm i smaż na średnio wysokiej temperaturze około 5 minut z każdej strony aż będą złoto-brązowe.
- Podawaj z ulubionym sosem, pieczywem lub warzywami.
- Smacznego!