Jogurtowe chlebki z patelni (z szynką i serem)

Ewa
Przekąski
29.02.2024 8:24
Jogurtowe chlebki z patelni (z szynką i serem)

Udostępnij Zapisz Jogurtowe chlebki z patelni z szynką i serem to propozycja, która z jednej strony mnie usatysfakcjonowała, a z drugiej rozczarowała. Chlebki robi się bezproblemowo, ale na ich przygotowanie zeszło mi zdecydowanie więcej czasu, niż początkowo zakładałam. Liczyłam również na ciągnący się ser, a tego również nie dostałam. Poza tym chlebki mi smakowały. Moi bliscy również zjedli ze smakiem, co zawsze jest bardzo satysfakcjonujące. 600 g mąki pszennej + do podsypania 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 500 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200-250 g tartej mozzarelli lub sera cheddar 150 g …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/02/29/jogurtowe-chlebki-z-patelni-z-szynka-i-serem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Jogurtowe chlebki z patelni z szynką i serem

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 310 kcal
  • Tłuszcze: 14g
  • Węglowodany: 31g
  • Białko: 17g

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100g szynki
  • 100g sera żółtego
  • masło do smażenia

Przepis

Te jogurtowe chlebki z patelni z szynką i serem to prawdziwy hit każdego stołu. Są lekkie, puszyste, a przy tym niesamowicie sycące. Dzięki temu, że są przygotowywane na patelni, nie trzeba martwić się o piekarnik, a cały proces trwa mniej niż 30 minut. Szynka i ser dodają smaku i sprawiają, że są to chlebki zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Możesz również dodać swoje ulubione dodatki, jak na przykład pomidory, ogórki czy nawet owoce dla odmiany. Jogurtowe chlebki z patelni z szynką i serem są tak smaczne, że z pewnością znikną ze stołu, zanim zdążysz się obejrzeć. Przygotuj je na śniadanie lub na szybką i lekką kolację i ciesz się wyjątkowym smakiem. Masz ochotę na coś innego? Zmienisz zdanie, gdy spróbujesz tych chlebków!

  • W misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
  • Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto.
  • Dzielimy je na 4 równe części i formujemy placki.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie smażymy chlebki z każdej strony na złoty kolor.
  • Na gotowe chlebki kładziemy plasterki szynki i sera, a następnie przewracamy na drugą stronę za pomocą drugiego chlebka, tworząc w ten sposób 'kanapkę'.
  • Podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego!