Jak to sernik, sam w sobie nie jest trudny do wykonania, a najbardziej problematyczną rzeczą – w mojej opinii – jest wmieszanie do masy serowej roztopionej czekolady. Dodatkowo: 400 g suszonych śliwek 100 ml rumu Polewa: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki kremówki 2 łyżki oleju Dzień wcześniej śliwki przekładamy do słoiczka lub innego zamykanego naczynia i zalewamy je rumem. Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 250 g drobnego cukru 5 dużych jajek 250 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej polecam jedynie wtedy, gdy będziecie mieli kogo nim obczęstować;) Spód: 270-300 g ciasteczek digestive w czekoladzie 90-100 g masła 1 łyżka kakao Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę (najbezpieczniej do roztopionej czekolady dodać 1-2 łyżki masy serowej i rozmieszać, a dopiero później całość dodać do sernika). Udostępnij Zapisz Mocno czekoladowy sernik z alkoholowym akcentem w postaci śliwek przez noc moczonych w rumie. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Dekorujemy polewą, przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, oleju i kremówki. dość szybko się nudzi;) Jeśli chodzi o mnie, to z przyjemnością zjadłam po 1 kawałku przez weekend. Samej masy nie powinno się również miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Wlewamy 1/3 masy serowej i znów rozprowadzamy na niej śliwki. Z okazji nadchodzących Świąt chciałabym też wszystkim czytelnikom bloga Smaki na talerzu życzyć śnieżnych i wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Na ciasteczkowy spód wylewamy około 1/3 masy serowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. Część odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy wraz z rumem – niezbyt dokładnie. Gdy polewa zastygnie na wierzchu układamy odłożone śliwki. Gotową masą wykładamy dno tortownicy (24cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia). Jest to też duża porcja, a co za tym idzie… Całość zalewamy resztą serowej masy.