Surówka z kapusty czerwonej Surówkę z kapusty czerwonej możemy przygotować jako dodatek do dania głównego, na świąteczny obiad. Szybkie, proste przygotowanie, idealnie pasuje do każdego mięsa.
🍴 Kolorowa Surówka z Czerwonej Kapusty - Doskonały dodatek do każdego posiłku!
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 110 kcal
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 16 g
- Białko: 2 g
Składniki
- ½ główki czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 jabłko
- Sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przepis
Ta kolorowa surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek do każdego posiłku. Można ją podać jako lekki lunch, dodatek do obiadu, a nawet jak zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami. Jest niskokaloryczna, pełna witamin i smaku. Czerwona kapusta zawiera więcej witaminy C niż biała kapusta, a także jest źródłem witamin K i B6. Marchewka dostarcza beta-karotenu, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Jabłko dostarcza błonnika i dodaje słodkości. Sok z cytryny podbija smak i dodaje świeżości. Oliwa z oliwek jest źródłem zdrowych tłuszczów. Ten przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużo czasu. Surówka jest lekko chrupiąca, słodko-kwasna i bardzo sycąca. Na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Smacznego!
- Kapustę czerwoną należy dokładnie umyć, następnie drobno poszatkować.
- Marchewkę oraz jabłko należy obrać, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz.
- Dokładnie wymieszać wszystko łyżką, tak aby dobrze połączyć wszystkie składniki.
- Surówkę najlepiej jest odstawić na około 30 minut do lodówki przed podaniem, aby składniki dobrze się przegryzły.