Golce czyli kluski przygotowane z ziemniaków gotowanych i surowych rodem z kuchni kaszubskiej. Są bardzo mięciutkie i delikatne. Powstają z podstawowych i tanich składników, które zazwyczaj mamy w domu. Świetnie sprawdzą się kiedy zostaną ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Wystarczy dodać taką samą ilość surowych ziemniaków, jajko i mąkę i ugotować kluski we wrzącej wodzie. Z czym podać golce? Można podać je jako samodzielne danie, okraszone skwarkami z boczku czy podsmażoną cebulą, lub posypane pokruszonym twarogiem. Sprawdzą się również dodatek do jakiegoś mięsa duszonego lub pieczonego, kotletów czy sosu. Składniki na golce (4 porcje): 0,5 kg ziemniaków gotowanych 0,5 …
🍴 Golce - niezrównane kluski ziemniaczane idealne na obiad
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 200 kcal
- Tłuszcz: 8g
- Węglowodany: 27g
- Białko: 6g
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 150 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- Cebula
- 100 g boczku
Przepis
Golce to tradycyjny polski przepis na kluski ziemniaczane, które zasmakują każdemu. Te proste w przygotowaniu kluski ziemniaczane to wyśmienite danie na obiad, które można podać z różnymi dodatkami. Oryginalny przepis na golce wymaga tylko kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Ziemniaki, mąka, jajka, cebula i boczek to wszystko, co potrzebujesz, aby zrobić golce - kluski ziemniaczane, które będą smakować nie tylko Tobie, ale również Twoim gościom. Co ważne, golce są danie przystępne cenowo, a przy tym bardzo sycące, dzięki czemu na pewno zadowolą nawet największych łasuchów. Jeżeli szukasz pomysłu na szybki obiad, który będzie zarówno sycący, jak i smakowity, przepis na golce na pewno Ci się spodoba. Robienie gołców to świetna okazja, aby zaszaleć w kuchni i pokazać swoją kreatywność, dodając różne składniki według własnego uznania. Spróbuj zrobić gołce i zaskocz swoją rodzinę nowym daniem na obiad!
- Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajko i sól. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Z cebuli i boczku przygotowujemy smażoną cebulę.
- Z przygotowanego ciasta formujemy kopytka i wrzucamy je do wrzącej wody. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Podajemy kluski z cebulką i boczkiem na wierzchu. Mogą być podane z dowolnym sosem lub mięsem.