Mini gołąbki pieczone

Beata
Obiad
27.02.2024 8:13
Mini gołąbki pieczone

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/02/mini-goabki-pieczone.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Mini gołąbki pieczone w nowoczesnym stylu

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 20g

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 duża kapusta
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g ryżu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • pół litra bulionu wołowego
  • 1 puszka pomidorów w puszce

Przepis

Mini gołąbki pieczone, to świetny sposób na prezentację tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Są one idealne jako danie główne na rodzinne spotkanie, imprezę albo po prostu na kolację. Dzięki mniejszemu rozmiarowi, są wygodne do jedzenia i estetycznie prezentują się na talerzu. Dodatkowo, te mini gołąbki są pieczone, co sprawia, że są mniej tłuste niż ich tradycyjne wersje duszone na patelni. Bardzo prosty i szybki do przygotowania przepis, który nie wymaga specjalistycznych umiejętności ani skomplikowanych składników - wszystko, czego potrzebujesz, to mięso mielone, ryż, kapusta oraz kilka podstawowych przypraw. Mimo prostoty, danie to zachwyca smakiem, który z pewnością przypodoba się nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Koniecznie wypróbuj ten przepis i poczuj tradycyjny smak polskiej kuchni!

  • Zacznij od przygotowania składników. Mięso mielone, cebulę i czosnek umieść w misce, dodaj ryż, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
  • Kapustę obierz z zewnętrznych liści, a następnie blanszuj każdy liść w osolonym wrzątku przez około 3 minuty. Odłóż je na bok do ostudzenia.
  • Następnie na każdym liściu kapusty nałóż porcję farszu, zawiń go, tworząc małe gołąbki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W brytfannie rozgrzej masło, a następnie ułóż na nim gołąbki. Każdy z nich polej bulionem wołowym i pomidorami z puszki.
  • Piecz gołąbki przez około 45 minut, aż będą miękkie i soczyste. Podawaj gorące.