Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam tradycyjny przepis pochodzący z Piemontu, z prowincji Alessandria na „focaccia alessandrina”. Słodka focaccia z pyszną chrupiącą i skarmelizowana skórką, której nie można się oprzeć. Spożywana zazwyczaj na śniadanie lub jako poranna przekąska, z dodatkiem filiżanki espresso bądź cappuccino. Oryginalny przepis na słodką focaccię jest bardzo prosty, a w przygotowaniu przypomina słynną „focaccie genovese”. Bazą jest ciasto drożdżowe przygotowane z mąki, oleju i drożdży a dodatkami mleko. Cechą charakterystyczną focacci jest słodka solanka, którą wylewa się na ciasto przed pieczeniem. Solanka z oleju, wody, soli i cukru, podczas pieczenia skarmelizuje się i sprawi, że powierzchnia będzie chrupiąca …
🍴 Włoska focaccia alessandrina w wersji słodkiej z Piemontu
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- kalorie: 450kcal
- tłuszcz: 10g
- węglowodany: 80g
- białko: 8g
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 200g cukru
- 100g masła
- 3 jajka
- Skórka z 1 cytryny
- Szklanka rodzynków
- Szczypta soli
Przepis
Włoska focaccia alessandrina w słodkiej wersji z Piemontu to prawdziwa uczta dla podniebienia. To doskonałe, domowe ciasto, idealne na deser lub do popołudniowej kawy. Przepis jest prosty i łatwy do wykonania, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Wykorzystanie świeżych składników, takich jak świeże drożdże, masło, skórka z cytryny i rodzynki, dodaje ciastu niesamowitego smaku i aromatu. Ciasto jest puszyste, miękkie i pełne smaku. Dodatek cukru pudru na górze nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Ta focaccia jest symbolem włoskiego Piemontu i jest znana i ceniona na całym świecie. To idealny przepis dla wszystkich miłośników włoskiego pieczywa i słodkości. Przygotuj tę focaccia alessandrinę dla swojej rodziny i przyjaciół i podziel się z nimi kawałkiem Piemontu.
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj szczyptę cukru i odstaw na 10 minut.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, masło, jajka, skórkę z cytryny, rodzynki i szczyptę soli. Wlej rozczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki, a następnie ugnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
- Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, aby podrosło.
- Następnie przełóż ciasto do natłuszczonej formy i wyrównaj. Odstaw na kolejne 30 minut, aby podrosło.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż do niego formę z ciastem i piecz przez około 40 minut, aż ciasto będzie złote. Po upieczeniu focaccia powinno być puszyste i miękkie.
- Przed podaniem focaccia posyp cukrem pudrem.