Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym – „Spaghetti alla chitarra con pallottine” to tradycyjne danie we włoskiej Abruzji, leżącej w centralnej części Półwyspu Apenińskiego. Krainy pełnej ciekawych miejsc, bogatej historii, wspaniałej architektury i pysznego jedzenia. Do przygotowania tego dania wykorzystywany jest makaron jajeczny „spaghetti alla chitarra” o kwadratowym przekroju. Narzędzie, za pomocą którego wykrawany jest makaron, wykonane jest z drewnianej ramy z metalowymi drutami, przypominające gitarę, po włosku „chitarra”. Sos pomidorowy przygotowany jest wyłącznie z dodatkiem cebuli i czosnku. Jeśli jednak chcemy uzyskać bogatszy i smaczniejszy sos, możemy dodać do sosu klasyczne włoskie soffritto bądź zioła typu oregano lub bazylie. …
🍴 Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym po abruzyjsku
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 740
- Tłuszcze: 30g
- Węglowodany: 80g
- Białko: 40g
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g spaghetti
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- oliwa z oliwek
- 50 g startego sera Parmezan
Przepis
Ten przepis na spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym po abruzyjsku to klasyczne, włoskie danie, które z pewnością pokochają wszyscy miłośnicy tej kuchni. Mięso mielone przyrządzane na małym ogniu, sos pomidorowy o bogatym smaku i aromacie doprawiony ziołami oraz al dente spaghetti tworzą idealne połączenie, które jest jednocześnie sycące i pełne smaku. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielu skomplikowanych składników, więc jest idealny na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. A co ważniejsze, danie jest bardzo zdrowe - zawiera białko z mięsa mielonego, węglowodany z spaghetti oraz witaminy z pomidorów. Dlatego jest to idealna propozycja dla osób, które dbają o zrównoważoną dietę. Spróbuj tego przepisu, a z pewnością spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym po abruzyjsku stanie się jednym z Twoich ulubionych dań!
- Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę oliwy z oliwek i uformuj małe klopsiki. Obsmaż je na patelni do momentu, aż będą miały złoty kolor.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie przesmaż na niewielkiej ilości oliwy aż do momentu, gdy cebula stanie się szklista.
- Dodaj do patelni pomidory z puszki, oregano i bazylię. Wymieszaj wszystko i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj do sosu klopsiki i gotuj dalej przez 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- W tym czasie ugotuj spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Gdy spaghetti będzie gotowe, odcedź je i wymieszaj z sosem i klopsikami. Danie posyp startym Parmezanem.
- Podawaj gorące. Buon appetito!