Jajeczka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem

Kasia
Wielkanoc
21.02.2024 13:26
Jajeczka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem

Kolejna propozycja na imprezowe jajka. Tym razem z suszonymi pomidorami i tuńczykiem, trochę inaczej niż zawsze. Sprawdzą się również super na Wielkanocnym stole. Bezie pysznie, polecam ... 10 jajek na twardo pół słoika suszonych pomidorów garść czarnych oliwek łyżka serka kanapkowego 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18%, puszka tuńczyka pęczek szczypiorku łyżka kaparów, łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek, przekrajamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Połowę do jednej miseczki i połowę do drugiej. Do pierwszej miseczki z żółtkami dodajemy puszkę tuńczyka odsączoną z zalewy, dodajemy również kapary, łyżkę śmietany i 3 łyżki majonezu, rozdrabniamy blenderem na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę tuńczykową wykładamy na dno …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/02/jajeczka-z-suszonymi-pomidorami-i.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Jajeczka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem - idealny posiłek na szybko

  • Liczba porcji: 2
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Białko: 20g
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 5g

Składniki

  • 4 jaja
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Jajeczka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem to danie, które zadowoli zarówno amatorów kuchni domowej, jak i miłośników poszukiwania nowych smaków. Jest to perfekcyjny przepis na szybki obiad lub kolację, szczególnie kiedy brakuje nam czasu, a chcemy zjeść coś smacznego. Szlachetny smak tuńczyka doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami, które dodadzą danie charakteru. Świeżość pomidorów, połączona z bogactwem smaków tuńczyka, tworzy niezapomniane doznanie kulinarne. Jajka dodają dania lekkości i dodatkowo wzbogacają smak. Całość jest bardzo prosta do przygotowania, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy. Dodatkowo, to danie jest niskokaloryczne i zdrowe, dzięki czemu możesz je jeść bez wyrzutów sumienia. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i odkrycia jego niepowtarzalnego smaku. Smacznego!

  • Na początku odcedź tuńczyka z oleju i nałóż na patelnię. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż tuńczyk się rozpadnie.
  • Podczas smażenia tuńczyka, pokrój suszone pomidory w paski. Dołóż je do tuńczyka na patelni, dodaj łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i smaż razem przez kolejne 2-3 minuty.
  • W misce roztrzep jajka, dodaj oregano, sól i pieprz. Wlej jajka na patelnię do tuńczyka i pomidorów. Smaż na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jajka się zetną.
  • Podawaj gorące, polane dodatkową oliwą z oliwek.