„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Imprezowo świąteczne żeberka
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 560 kcal
- Tłuszcz: 36g
- Węglowodany: 16g
- Białko: 30g
Składniki
- 1 kg żeberka wieprzowe
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki musztardy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonej papryki
Przepis
Te imprezowo świąteczne żeberka to klasyk, który zawsze dobrze smakuje i nigdy nie wychodzi z mody. To idealne danie na święta lub inne specjalne okazje. Żeberka są soczyste i pełne smaku, a sos, w którym się duszą, sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Czas przygotowania to około dwie godziny, ale większość z tego czasu to czas pieczenia, więc naprawdę nie wymaga to od Ciebie dużo pracy. To danie z pewnością zachwyci zarówno miłośników mięsa, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Co więcej, możesz je łatwo dostosować do swojego smaku, dodając więcej lub mniej przypraw. Każdy zgromadzony przy stole gość z pewnością doceni ten smak i aromat, dlatego gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu podczas nadchodzących świąt. Smacznego!
- Umyj żeberka i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- W dużej misce wymieszaj miód, sos sojowy i musztardę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, mieloną paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj żeberka do marynaty i dokładnie je nią pokryj. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Żeberka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec żeberka przez około 2 godziny, co jakiś czas skrapiając je resztką marynaty.
- Podawaj gorące. Smacznego!