Przepis na chińskie pierożki jiaozi z wieprzowiną i kapustą pekińską gotowane na parze. Tradycyjne danie na Chiński Nowy Rok.
🍴 Smaczne i Autentyczne Chińskie Pierożki Jiaozi z Wieprzowiną
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 470 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 60 g
Składniki
- 500g mąki
- 250ml ciepłej wody
- 500g mięsa wieprzowego
- 1 duża marchewka
- 1/2 główki białej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
Przepis
Chińskie pierożki Jiaozi to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni chińskiej, które pokochasz od pierwszego kęsa. Wypełnione wieprzowiną, kapustą i marchewką, są nie tylko przepyszne, ale też niesamowicie sycące. Delikatne ciasto pierożka idealnie komponuje się z soczystym, aromatycznym farszem. Przyrządzanie Jiaozi to świetny sposób na zaszczepienie w domownikach miłości do kuchni chińskiej. Od teraz nie będziesz musiał wybierać się do restauracji, aby cieszyć się tym tradycyjnym daniem. Pierożki są również doskonałe na imprezy czy spotkania z przyjaciółmi - możecie razem eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Przygotuj wieczór z chińskim jedzeniem i zaskocz swoich gości nietypowym daniem! Możliwości są nieograniczone, a smak tych pierożków na pewno zostanie z Tobą na długo.
- W misce połącz mąkę z ciepłą wodą, zagnieć ciasto i pozostaw na 30 minut.
- Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz. Mięso wieprzowe pokrój na małe kawałki, marchewkę, kapustę i czosnek posiekaj drobno.
- Wszystkie składniki farszu połącz, dopraw solą i pieprzem.
- Podziel ciasto na małe kawałki, każdy spłaszcz i napełnij farszem. Postaraj się złożyć pierożki w tradycyjny chiński sposób, tworząc fałdy z jednej strony.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pierożki i smaż na średnim ogniu, aż staną się złote. Następnie dodaj trochę wody do patelni, przykryj i pozostaw do ugotowania przez około 10 minut.
- Podawaj gorące z sosem sojowym lub innym ulubionym sosem.