Tort Bezowy z bitą śmietaną, udekorowany czekoladkami i płatkami migdałów, pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Można go przygotować na Walentynki czy inną wyjątkową okazję. Będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie zamrożonych białek, który pozostają np. po przygotowywaniu pączków czy faworków. Składniki na Tort Bezowy z bitą śmietaną: Beza: 8 białek 350 g cukru (1 i 3/4 szklanki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu winnego szczypta soli Krem: 400 ml śmietany 30% 500 g ricotty 100 g cukru pudru łyżeczka ekstraktu migdałowego lub innego ulubionego Dodatkowo: 2 czubate łyżki dżemu porzeczkowego, czekolada, pralinki, ptasie mleczko, płatki migdałów Przygotowanie Beza Do białek …
🍴 Tort Bezowy z bitą śmietaną - przepis na pyszny i efektowny deser
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- kalorie: 415 kcal
- tłuszcze: 26g
- węglowodany: 42g
- białko: 5g
Składniki
- 4 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
- 1 paczka cukru wanilinowego
- owocowe dodatki według uznania (np. owoce leśne, kiwi, truskawki)
Przepis
Tort bezowy z bitą śmietaną to pyszny i efektowny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Delikatna i chrupka beza doskonale komponuje się z gęstą bitą śmietaną i soczystymi owocami. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno Was zaskoczy. Tort bezowy z bitą śmietaną jest idealny na uroczyste okazje, ale też na codzienny deser. Podawać go można z dowolnymi owocami - tradycyjnie sprawdza się duet truskawek i kiwi, ale równie dobrze smakuje z owocami leśnymi lub egzotycznymi. Mimo, że proces pieczenia bezy wymaga nieco cierpliwości, to efekt końcowy jest tego warty. Cieszcie się smakiem pysznego tortu i dzielcie się nim ze swoimi najbliższymi!
- Piekarnik nagrzewamy do 150 st. C. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier puder ciągle miksując.
- Kiedy masa jest już dobrze ubita, dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
- Na blaszce układamy papier do pieczenia, na którym rozprowadzamy masę bezową, formując okrąg o średnicy ok. 23 cm. Pieczemy ok. 1,5 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy beze do wystygnięcia.
- Śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijamy do momentu, aż stanie się gęsta.
- Na wystudzone beze nakładamy ubitą śmietankę i układamy owoce. Gotowe! Smacznego!