Orzechowe trufle

Agata
Desery
02.02.2024 18:32
Orzechowe trufle

Orzechowe trufle, to prawdziwie czekoladowa rozkosz, którą przygotujesz z zaledwie czterech składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/02/orzechowe-trufle.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne orzechowe trufle, które pokochasz!

  • Liczba porcji: 20
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150kcal
  • Tłuszcze: 10g
  • Węglowodany: 12g
  • Białko: 2g

Składniki

  • 200g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka orzechów wloskich

Przepis

Orzechowe trufle to prawdziwa gratka dla miłośników czekolady i orzechów. Są nie tylko niesamowicie smaczne, ale również zdobią każdy stół. Zadziwiająco proste do przygotowania, nie wymagają pieczenia, co sprawia, że są idealne na szybki deser, kiedy niespodziewanie zjawią się goście. Gorzka czekolada łączy się tu z chrupiącymi orzechami, tworząc niesamowity smak, który z pewnością przyciągnie każdego łasucha. Co więcej, te orzechowe trufle mogą być również świetnym prezentem. Wystarczy je ładnie zapakować, a na pewno zrobią wrażenie na obdarowanej osobie. Z przygotowanego przepisu powstaje około 20 trufli, więc jest to również ekonomiczne rozwiązanie dla osób, które chcą przygotować coś słodkiego na większą ilość osób. Uwierz mi, każda osoba, która spróbuje tych trufli, na pewno będzie chciała przepisu. Trufle możemy również przygotować z dziećmi - formowanie kulki to świetna zabawa! Przyjemne, łatwe i smaczne - to lubimy najbardziej!

  • Ciemną czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy łyżkę masła.
  • Śmietankę kremówką podgrzewamy w garnku. Gdy zacznie się gotować, wlewamy ją do miski z czekoladą. Mieszamy do momentu, aż czekolada i masło się rozpuszczą i powstanie gładka masa.
  • Orzechy mielimy i dodajemy do masy czekoladowej. Całość mieszamy.
  • Z gotowej masy formujemy kule o średnicy ok. 2 cm. Używając łyżeczki, nakładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Trufle wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do zastygnięcia. Po tym czasie są gotowe do podania.