Po upływie tego czasu sprawdzamy ile jest wody w kaszy, jeśli kasza w niej pływa, a na wierzchu jest sporo wody, to ją odcedzamy. Wprawdzie jego przygotowanie wymaga cierpliwości, bo kasza musi się moczyć przez wiele godzin, ale nasze zaangażowanie polega tylko na dolewaniu wody i mieszaniu. Dawno już nie piekłam chleba, ale ostatnio wpadł mi w oko w necie ten właśnie przepis, czyli chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy). Po upływie 8 godzin ziarna napęcznieją, może się też na powierzchni wody utworzyć pianka. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 łyżeczki soli himalajskiej 700 ml wody + to co będzie potrzebne do uzupełnienia Wykonanie: Kaszę wpłuczemy, a następnie wkłada,y do garnka lub miski. Zalewamy 700 ml wody i zostawiamy na 8 godzin w temperaturze pokojowej. Będzie także idealny na Na blogu możecie też poczytać o nowym protokole wyjścia kliknij tutaj W międzyczasie kontrolujemy poziom wody, jeśli jest za niski, wodę uzupełniamy. W zimie można ten czas wydłużyć, natomiast w lecie przy upałach raczej stosowałabym się do zalecanych czasów.