Przepis
Składniki:
4 białka
300 g malin
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
125 g cukru pudru
2 łyżki wody
szczypta soli
kilka kawałków czekolady Milka o smaku malinowym
Sposób przyrządzenia:
Kokilki wysmarować masłem (wzdłuż wgłębień na ściankach) i odstawić do lodówki. Maliny myjemy i wrzucamy do rondelka z 2 łyżkami wody i gotujemy aż owoce się rozpadną. Dokładamy do nich wtedy łyżkę masła i czekamy aż się rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki. Maliny powinny mieć zawiesistą konsystencje podobną do kisielu. Odstawiamy je do wystygnięcia, w tym czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do wystygniętych malin dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przełożyć do kokilek. Piec w piecyku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 12 minut. Na wierzchu układamy rozdrobnione kostki czekolady.
Smacznego :)