Makaron z czerwoną soczewicą w sosie pomidorowym

Magda
Makarony
18.01.2024 20:22
Makaron z czerwoną soczewicą w sosie pomidorowym

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na danie, które nie tylko jest pełne smaku, rozgrzewa, ale również dostarcza zdrowych składników – makaron z czerwoną soczewicą w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Połączenie delikatnej soczewicy, świeżych pieczarek i aromatycznego sosu pomidorowego to prawdziwa uczta na talerzu. Gotowe w mig, idealne na szybki, smaczny obiad. Przy okazji serdecznie polecam Wam kolejne przepisy z wykorzystaniem soczewicy: SKŁADNIKI Makaron z czerwoną soczewicą w sosie pomidorowym 250 g makaronu typu tagliatelle 150 g czerwonej soczewicy 450 g pieczarek 700 ml passaty pomidorowej 2-3 ząbki czosnku łodyga selera naciowego 1 cebula świeży lub suszony …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/makaron-z-czerwona-soczewica/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Makaron z czerwoną soczewicą w sosie pomidorowym - pyszne danie na co dzień!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 530 kcal
  • Białko: 23g
  • Tłuszcze: 7g
  • Węglowodany: 90g

Składniki

  • 200g makaronu pełnoziarnistego
  • 100g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylia
  • Sól, pieprz do smaku

Przepis

Makaron z czerwoną soczewicą w sosie pomidorowym to niezwykle smaczne i pożywne danie, które sprawdzi się na obiad czy kolację. Jest bardzo sycące, a przy tym niezwykle zdrowe - soczewica dostarcza dużo białka, a makaron pełnoziarnisty to źródło wolnych węglowodanów. Dzięki temu posiłek dostarcza energii na długo, a także wspiera trawienie. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, a składniki potrzebne do jego wykonania znajdziesz w każdym supermarkecie. Wystarczy tylko kilka minut na przygotowanie, a potem wystarczy dusić składniki na patelni. Przyprawy dodają danie niezwykłego aromatu, a soczewica idealnie komponuje się z pomidorowym sosem. Warte spróbowania, szczególnie dla wegetarian i wszystkich miłośników zdrowego jedzenia!

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W tym samym czasie na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia.
  • Dodaj do patelni umytą soczewicę i smaż przez minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość dusimy około 20 minut.
  • Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron do sosu z soczewicą. Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Podawaj gorące danie z dodatkiem świeżych ziół.