Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na danie, które nie tylko jest pełne smaku, rozgrzewa, ale również dostarcza zdrowych składników – makaron z czerwoną soczewicą w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Połączenie delikatnej soczewicy, świeżych pieczarek i aromatycznego sosu pomidorowego to prawdziwa uczta na talerzu. Gotowe w mig, idealne na szybki, smaczny obiad. Przy okazji serdecznie polecam Wam kolejne przepisy z wykorzystaniem soczewicy: SKŁADNIKI Makaron z czerwoną soczewicą w sosie pomidorowym 250 g makaronu typu tagliatelle 150 g czerwonej soczewicy 450 g pieczarek 700 ml passaty pomidorowej 2-3 ząbki czosnku łodyga selera naciowego 1 cebula świeży lub suszony …
🍴 Makaron z czerwoną soczewicą w sosie pomidorowym - pyszne danie na co dzień!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 530 kcal
- Białko: 23g
- Tłuszcze: 7g
- Węglowodany: 90g
Składniki
- 200g makaronu pełnoziarnistego
- 100g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych w sosie
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylia
- Sól, pieprz do smaku
Przepis
Makaron z czerwoną soczewicą w sosie pomidorowym to niezwykle smaczne i pożywne danie, które sprawdzi się na obiad czy kolację. Jest bardzo sycące, a przy tym niezwykle zdrowe - soczewica dostarcza dużo białka, a makaron pełnoziarnisty to źródło wolnych węglowodanów. Dzięki temu posiłek dostarcza energii na długo, a także wspiera trawienie. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, a składniki potrzebne do jego wykonania znajdziesz w każdym supermarkecie. Wystarczy tylko kilka minut na przygotowanie, a potem wystarczy dusić składniki na patelni. Przyprawy dodają danie niezwykłego aromatu, a soczewica idealnie komponuje się z pomidorowym sosem. Warte spróbowania, szczególnie dla wegetarian i wszystkich miłośników zdrowego jedzenia!
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym samym czasie na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia.
- Dodaj do patelni umytą soczewicę i smaż przez minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość dusimy około 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron do sosu z soczewicą. Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
- Podawaj gorące danie z dodatkiem świeżych ziół.