Udostępnij Zapisz Pyszne i wilgotne muffinki marchewkowe. Jeśli lubisz nieprzyzwoicie słodkie desery, do środka muffinki dodatkowo wciśnij krówkę mleczną 🙂 Moje dziecko nie mogło się tych muffinek nachwalić. 3 średniej wielkości marchewki (260 g po obraniu i starciu na drobnych oczkach) 3/4 szkl. oleju 3 jajka 170 g cukru 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: 1 op. Krówek W dużej misce umieszczamy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę (waga podana jest już startej marchewki). Dodajemy jajka, cukier oraz olej, mieszamy łyżką do połączenia. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną …
🍴 Muffinki marchewkowe z krówką - idealne na słodki deser
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcze: 10g
- Węglowodany: 41g
- Białko: 5g
Składniki
- 2 duże marchewki
- 200 gram mąki pszennej
- 200 gram cukru
- 100 gram masła
- 2 duże jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 100 gram krówki
Przepis
Te pyszne muffinki marchewkowe z krówką to idealna propozycja na słodki deser. Są wilgotne, aromatyczne i pełne smaku, a do tego proste do wykonania. Marchewka dodaje im lekkości i wilgoci, a krówki sprawią, że będą nieodparcie przypominać smak dzieciństwa. Co więcej, to ciasto nie wymaga użycia miksera, wystarczy połączyć ze sobą składniki. Muffinki są perfekcyjne na podwieczorek, do kawy lub herbaty i z pewnością zadowolą każdego łasucha. Są również dobrym wyborem na małe przyjęcie lub rodzinną get-together. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie 15 minut, a potem wystarczy wsadzić do piekarnika i czekać, aż dom wypełni się wspaniałym aromatem. Muffinki są również zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ciast, dzięki zawartości marchwi i stosunkowo małej ilości cukru. Przygotuj raz, a na pewno będziesz wracać do tego przepisu!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffinki wykładamy papierowymi koszyczkami.
- Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie mieszamy je z cukrem.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Dodajemy do marchewek.
- Masło rozpuszczamy i studzimy, a następnie dodajemy do mieszanki marchewkowej. Następnie dodajemy jajka i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Krówki kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta.
- Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy 25 minut lub do suchego patyczka.
- Przed podaniem studzimy muffinki.