Podudzia z indyka z owocami

Beata
Obiad
19.01.2024 8:05
Podudzia z indyka z owocami

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/01/podudzia-z-indyka-z-owocami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Soczyste podudzia z indyka z owocami: Niepodrabialna uczta smaków!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 600 kcal
  • Tłuszcz: 27 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Białko: 50 g

Składniki

  • 4 podudzia z indyka
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 mango
  • 2 kiwi
  • garść malin
  • garść borówek

Przepis

Zapraszamy na uwodzicielską kompozycję smaków w postaci soczystych podudzi z indyka z owocami. To danie jest symfonią smaku, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wyraziste, ale też delikatne w smaku, podudzia z indyka z owocami to nie tylko fantastyczny pomysł na rodzinny obiad, ale także strzał w dziesiątkę, jeżeli planujesz romantyczną kolację we dwoje. Miękkość mięsa indyka pięknie kontrastuje z soczystością owoców, tworząc kombinację, której trudno się oprzeć. Czy to danie jest zdrowe? Oczywiście, że tak! Indyk to źródło białka, a owoce dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Co więcej, dzięki dodatkowi miodu i soku z cytryny, całość zyskuje niepowtarzalny, lekko słodko-kwaśny smak. Przepis jest prosty, a efekt końcowy naprawdę zaskakuje. Więc czy jesteś gotowy na tę kulinarną przygodę?

  • Podudzia z indyka myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem.
  • W miseczce mieszamy sok z cytryny, miód oraz sos sojowy. Tak przygotowanym sosem nacieramy podudzia.
  • Podudzia układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Co jakiś czas polewamy mięso sosem, który powstaje podczas pieczenia.
  • W międzyczasie obieramy owoce, kroimy na małe kawałki i mieszamy ze sobą. Gotowe owoce dodajemy do upieczonych podudzi na 10 minut przed końcem pieczenia.
  • Podudzia podajemy gorące z owocami na wierzchu.