„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Soczyste podudzia z indyka z owocami: Niepodrabialna uczta smaków!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 600 kcal
- Tłuszcz: 27 g
- Węglowodany: 34 g
- Białko: 50 g
Składniki
- 4 podudzia z indyka
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 mango
- 2 kiwi
- garść malin
- garść borówek
Przepis
Zapraszamy na uwodzicielską kompozycję smaków w postaci soczystych podudzi z indyka z owocami. To danie jest symfonią smaku, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wyraziste, ale też delikatne w smaku, podudzia z indyka z owocami to nie tylko fantastyczny pomysł na rodzinny obiad, ale także strzał w dziesiątkę, jeżeli planujesz romantyczną kolację we dwoje. Miękkość mięsa indyka pięknie kontrastuje z soczystością owoców, tworząc kombinację, której trudno się oprzeć. Czy to danie jest zdrowe? Oczywiście, że tak! Indyk to źródło białka, a owoce dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Co więcej, dzięki dodatkowi miodu i soku z cytryny, całość zyskuje niepowtarzalny, lekko słodko-kwaśny smak. Przepis jest prosty, a efekt końcowy naprawdę zaskakuje. Więc czy jesteś gotowy na tę kulinarną przygodę?
- Podudzia z indyka myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem.
- W miseczce mieszamy sok z cytryny, miód oraz sos sojowy. Tak przygotowanym sosem nacieramy podudzia.
- Podudzia układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Co jakiś czas polewamy mięso sosem, który powstaje podczas pieczenia.
- W międzyczasie obieramy owoce, kroimy na małe kawałki i mieszamy ze sobą. Gotowe owoce dodajemy do upieczonych podudzi na 10 minut przed końcem pieczenia.
- Podudzia podajemy gorące z owocami na wierzchu.