Przepis
Składniki:
1 puszka mango w syropie,
1 puszka brzoskwini w syropie lub 2 świeże mango,
1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance wody),
1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody),
0,5 l śmietany 30%,
1 czubata łyżka cukru pudru,
16-20 podłużnych biszkoptów,
1 mała filiżanka kawy,
2 łyżki rumu.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijać, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać tężejącą galaretkę kiwi i wymieszać.
Masa z mango:
Mango z puszki odsączyć z zalewy i zmiksować. Galaretkę ananasową rozpuścić, przestudzić i dodać do musu z mango.
Kawę wymieszać z rumem. Każdego biszkopta krótko moczyć w kawie (ja robię to na talerzyku). Wyłożyć dno foremki (moja o wymiarach 24 x 24 cm) nasączonymi biszkoptami. Na to wylać masę śmietanową. Włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie pokroić mango (lub brzoskwinie) w plasterki, wyłożyć na śmietanę i zalać całość musem z mango. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.