Ptasie mleczko z musem z mango

Krzysztof
Ciasta
09.09.2014 5:40
Ptasie mleczko z musem z mango

Przepis

Składniki:

1 puszka mango w syropie,

1 puszka brzoskwini w syropie lub 2 świeże mango,

1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance wody),

1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody),

0,5 l śmietany 30%,

1 czubata łyżka cukru pudru,

16-20 podłużnych biszkoptów,

1 mała filiżanka kawy,

2 łyżki rumu.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubijać, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać tężejącą galaretkę kiwi i wymieszać.

Masa z mango:

Mango z puszki odsączyć z zalewy i zmiksować. Galaretkę ananasową rozpuścić, przestudzić i dodać do musu z mango.

Kawę wymieszać z rumem. Każdego biszkopta krótko moczyć w kawie (ja robię to na talerzyku). Wyłożyć dno foremki (moja o wymiarach 24 x 24 cm) nasączonymi biszkoptami. Na to wylać masę śmietanową. Włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie pokroić mango (lub brzoskwinie) w plasterki, wyłożyć na śmietanę i zalać całość musem z mango. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.