Składniki
Składniki na ciasto:
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka aromatu śmietankowego
- 8 łyżeczek żelatyny (rozrabiamy w niewielkiej ilości wody)
Składniki na polewę czekoladową
- 60 gramów masła
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
Przepis
Ubijamy białka stopniowo dodając cukier. Cały czas miksując dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz aromat śmietankowy. Gdy już nasza masa zacznie sztywnieć dodajemy rozpuszczoną oraz schłodzoną żelatynę (żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody). Całość dokładnie miksujemy do uzyskania sztywnej piany.
Na blachę o wymiarach 24x28 wykładamy herbatniki a następnie wylewamy na nie naszą masę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężało.
Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem kwaśnej śmietany. Dodajemy kakao, cukier a następnie dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy już nasza masa czekoladowa będzie chłodna wylewamy ją na ciasto. Ciasto ponownie odkładamy do lodówki na kilka godzin.