Przepis
Składniki na ciasto:
6 jajek
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1,5 łyżki kakao
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę (trzeba miksować dłuższą chwilę). Dodać do masy olej i wodę, cały czas miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, oraz solą. Dodać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać szpatułką, aż wszystko się nam ładnie połączy. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut (do suchego patyczka). P tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy na chwilę. Jak temperatura spadnie, wyjmujemy ciasto i zostawiamy do przestudzenia. Ciasto przekrawamy na 2 blaty.
Krem:
400 g serka homogenizowanego waniliowego
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru (niekoniecznie)
2 łyżeczki żelatyny
Poncz:
kawa
likier amaretto
Dodatki:
1,5 paczki biszkoptów okrągłych
kakao
Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie ( ja rozpuściłam w tak około 5 łyżkach wody). Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy, jeśli ktoś woli słodszą masę to dodajemy cukier puder. Wkładamy na chwilę do lodówki, żeby masa troszkę nam stężała.
Biszkopty nasączamy kawą wymieszaną z likierem amaretto.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy trochę masy, na nią nasączone biszkopty, które posypujemy kakao, drugi blat ciasta smarujemy kremem i przykrywamy (stroną z kremem) biszkopty. Wierzch pokrywamy ostatnio porcja kremy, nakładamy na niego nasączone biszkopty i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.