Pyszne ciasto Latte Macchiato :)

Krzysztof
Przepisy
27.12.2014 8:28
Pyszne ciasto Latte Macchiato :)

Przepis

Składniki na ciasto:

6 jajek

szczypta soli

2/3 szklanki cukru

1 szklanka mąki

1,5 łyżki kakao

3 łyżki oleju

3 łyżki wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę (trzeba miksować dłuższą chwilę). Dodać do masy olej i wodę, cały czas miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, oraz solą. Dodać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać szpatułką, aż wszystko się nam ładnie połączy. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut (do suchego patyczka). P tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy na chwilę. Jak temperatura spadnie, wyjmujemy ciasto i zostawiamy do przestudzenia. Ciasto przekrawamy na 2 blaty.

Krem:

400 g serka homogenizowanego waniliowego

200 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki cukru pudru (niekoniecznie)

2 łyżeczki żelatyny

Poncz:

kawa

likier amaretto

Dodatki:

1,5 paczki biszkoptów okrągłych

kakao

Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie ( ja rozpuściłam w tak około 5 łyżkach wody). Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy, jeśli ktoś woli słodszą masę to dodajemy cukier puder. Wkładamy na chwilę do lodówki, żeby masa troszkę nam stężała.

Biszkopty nasączamy kawą wymieszaną z likierem amaretto.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy trochę masy, na nią nasączone biszkopty, które posypujemy kakao, drugi blat ciasta smarujemy kremem i przykrywamy (stroną z kremem) biszkopty. Wierzch pokrywamy ostatnio porcja kremy, nakładamy na niego nasączone biszkopty i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną