Jabłka w szlafroczkach

Krzysztof
Przepisy
08.09.2014 7:17
Jabłka w szlafroczkach

Przepis

Jabłka w szlafroczkach

Składniki na ok.30 ciasteczek:

250g mąki pszennej

120g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej

łyżka smalcu

1 łyżka cukru pudru

1 jajko

15g drożdży lub pół łyżeczki suchych drożdży

2 duże jabłka

łyżka cukru (opcjonalnie)

szczypta cynamonu

Dodatkowo:

cukier puder do obsypania ciastek

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, drożdże rozprowadzamy w łyżce ciepłej wody, dodajemy do mąki (jeśli używamy suchych dodajemy je bez rozpuszczania). Wbijamy jajko, dodajemy cukier, masło, smalec i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli się zbytnio klei dodajemy więcej mąki.

Jabłka obieramy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę dzielimy na 3-4 plasterki. Jeśli jabłka są kwaśne obsypujemy je cukrem, dodajemy również cynamon (ilość wg uznania).

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm, wycinamy okrągłe ciasteczka. Na każdym ciastku układamy plasterek jabłka, ciastko składamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną