Przepis
Jabłka w szlafroczkach
Składniki na ok.30 ciasteczek:
250g mąki pszennej
120g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
łyżka smalcu
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
15g drożdży lub pół łyżeczki suchych drożdży
2 duże jabłka
łyżka cukru (opcjonalnie)
szczypta cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do obsypania ciastek
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, drożdże rozprowadzamy w łyżce ciepłej wody, dodajemy do mąki (jeśli używamy suchych dodajemy je bez rozpuszczania). Wbijamy jajko, dodajemy cukier, masło, smalec i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli się zbytnio klei dodajemy więcej mąki.
Jabłka obieramy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę dzielimy na 3-4 plasterki. Jeśli jabłka są kwaśne obsypujemy je cukrem, dodajemy również cynamon (ilość wg uznania).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm, wycinamy okrągłe ciasteczka. Na każdym ciastku układamy plasterek jabłka, ciastko składamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!