Przepis na świąteczne muffiny piernikowe z kremem z białej czekolady
🍴 Muffiny piernikowe - pyszne cymes na świąteczny stół
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 210 kcal
- Tłuszcz: 7g
- Węglowodany: 29g
- Białko: 2,8g
Składniki
- 200g mąki
- 100g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 50ml mleka
- 50g kandyzowanego imbiru
Przepis
Muffiny piernikowe to prawdziwe świąteczne cudo, które wprowadzi domowników i gości w magiczną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy smak tych małych ciastek to zasługa przyprawy do pierników i kandyzowanego imbiru. Wydobywają one z muffinów ciepłe, korzenne nuty, przywołując na myśl wspomnienia rodzinnych, świątecznych spotkań przy wigilijnym stole. Świetnie komponują się z dodatkiem skórki z pomarańczy, która dodaje deserowi lekkości i orzeźwiającego akcentu. Co więcej, przygotowanie muffinów piernikowych to prawdziwa zabawa, do której możemy zaangażować całą rodzinę. Maluchy z pewnością z chęcią pomogą w przygotowaniu ciasta i dekorowaniu gotowych babeczek. Pamiętajmy jednak, aby muffiny piernikowe były nie tylko ozdobą świątecznego stołu, ale również smacznym przysmakiem dla naszych najbliższych. Przygotujmy je więc z myślą o nich, dodając do ciasta tylko najlepsze składniki, takie jak prawdziwe masło, świeże jajka, naturalne przyprawy i aromatyczny, kandyzowany imbir. Tak przyrządzone muffiny piernikowe z pewnością rozpłyną się w ustach wszystkich pyszczków, nie tylko tych najmłodszych!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj formę na muffiny, wykładając ją papilotkami.
- Wymieszaj mąkę z sodą, przyprawą do piernika i solą. W drugiej misce rozpuść masło, dodaj cukier, jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj do masła suchą mieszankę z mąką, dodaj otartą skórkę z pomarańczy, mleko i posiekany kandyzowany imbir. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Napełnij papilotki ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw formę do piekarnika i piecz muffiny przez około 25 minut, lub aż włożony w środek patyczek wyjdzie suchy.
- Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw muffiny do ostygnięcia. W międzyczasie, możesz przygotować lukier lub polewę do ich dekoracji. Smacznego!