Muffiny piernikowe przepis

Desery
04.01.2024 14:33
Muffiny piernikowe przepis

Przepis na świąteczne muffiny piernikowe z kremem z białej czekolady

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/muffiny-piernikowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Muffiny piernikowe - pyszne cymes na świąteczny stół

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 210 kcal
  • Tłuszcz: 7g
  • Węglowodany: 29g
  • Białko: 2,8g

Składniki

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 50ml mleka
  • 50g kandyzowanego imbiru

Przepis

Muffiny piernikowe to prawdziwe świąteczne cudo, które wprowadzi domowników i gości w magiczną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy smak tych małych ciastek to zasługa przyprawy do pierników i kandyzowanego imbiru. Wydobywają one z muffinów ciepłe, korzenne nuty, przywołując na myśl wspomnienia rodzinnych, świątecznych spotkań przy wigilijnym stole. Świetnie komponują się z dodatkiem skórki z pomarańczy, która dodaje deserowi lekkości i orzeźwiającego akcentu. Co więcej, przygotowanie muffinów piernikowych to prawdziwa zabawa, do której możemy zaangażować całą rodzinę. Maluchy z pewnością z chęcią pomogą w przygotowaniu ciasta i dekorowaniu gotowych babeczek. Pamiętajmy jednak, aby muffiny piernikowe były nie tylko ozdobą świątecznego stołu, ale również smacznym przysmakiem dla naszych najbliższych. Przygotujmy je więc z myślą o nich, dodając do ciasta tylko najlepsze składniki, takie jak prawdziwe masło, świeże jajka, naturalne przyprawy i aromatyczny, kandyzowany imbir. Tak przyrządzone muffiny piernikowe z pewnością rozpłyną się w ustach wszystkich pyszczków, nie tylko tych najmłodszych!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj formę na muffiny, wykładając ją papilotkami.
  • Wymieszaj mąkę z sodą, przyprawą do piernika i solą. W drugiej misce rozpuść masło, dodaj cukier, jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj do masła suchą mieszankę z mąką, dodaj otartą skórkę z pomarańczy, mleko i posiekany kandyzowany imbir. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Napełnij papilotki ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw formę do piekarnika i piecz muffiny przez około 25 minut, lub aż włożony w środek patyczek wyjdzie suchy.
  • Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw muffiny do ostygnięcia. W międzyczasie, możesz przygotować lukier lub polewę do ich dekoracji. Smacznego!

Wypieki Beaty