Schab pieczony ze śliwkami

Agata
Przekąski
04.01.2024 18:00
Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami w rękawie do pieczenia, to idealny sposób na pyszne i aromatyczne mięso

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/01/schab-pieczony-ze-sliwkami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszny Schab Pieczony ze Śliwkami - Tradycyjna Polska Potrawa

  • Liczba porcji: 5
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 450
  • tłuszcze: 25g
  • węglowodany: 15g
  • białko: 40g

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 20 śliwek węgierki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu

Przepis

Schab pieczony ze śliwkami to przepyszne danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Jest to tradycyjna, polska potrawa, która z pewnością zadowoli każdego smakosza. Soczysty schab pełen jest smaku dzięki dodatkowi śliwek węgierek. Te słodkie owoce doskonale komponują się z mięsem, nadając mu wyjątkowego charakteru. Przygotowanie schabu nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy doprawić mięso, naciąć je i włożyć do każdego nacięcia połówkę śliwki. Następnie mięso pieczemy w piekarniku, a po około godzinie zalewamy je bulionem. Dzięki temu schab jest nie tylko smaczny, ale także soczysty. Dodatkowo, ta potrawa jest bardzo sycąca. Przygotowanie takiego obiadu z pewnością przyniesie Ci wiele satysfakcji, a Twoi bliscy będą zachwyceni. Schab pieczony ze śliwkami to klasyk polskiej kuchni, który powinien znaleźć się na każdym stole. Smacznego!

  • Schab myjemy, osuszamy i nacinamy w kilku miejscach. Do każdego nacięcia wkładamy połówkę śliwki.
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z solą, pieprzem i majerankiem. Powstałą mieszanką nacieramy schab.
  • Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po tym czasie zalewamy mięso bulionem i pieczemy kolejne 60 minut. Pod koniec pieczenia można podgłośnić temperaturę, aby schab się ładnie zarumienił.
  • Upieczony schab kroimy na plastry. Podajemy z ziemniakami i surówką.