Wrzesień pachnie! Pachnie wrzosem i grzybami. W powietrzu unosi się zapach nadchodzącej jesieni. I choć skropione rosą poranki są już dość chłodne, to za dnia ciepłe promienie słońca rozkosznie jeszcze grzeją. O tej porze roku, dość często z mężem zaglądamy do pobliskich lasów w poszukiwaniu grzybów. Uwielbiam te wrześniowe, leśne spacery we dwoje i kosze pełne pachnących grzybów. Nasze ostatnie grzybobranie było dość owocne. Część grzybów zamroziłam, trochę ususzyłam, ale większość wykorzystałam na wspaniałą sałatkę, która pozytywnie zaskoczyła nas smakiem. Sos do grzybów nie różni się prawie niczym od klasycznego sosu, jaki przygotowuję do ryby po grecku. Zawiera jedynie dodatek …
🍴 Sałatka z grzybów leśnych po grecku
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 200 kcal
- Tłuszcz: 12g
- Węglowodany: 15g
- Białko: 6g
Składniki
- 500g mieszanych grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 50g sera feta
- oliwki czarne (opcjonalnie)
- kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Przepis
Grecka sałatka z grzybów leśnych to propozycja dla każdego, kto ceni sobie smakowite i proste dania pełne zdrowych składników. Jest to wyjątkowo aromatyczna i pożywna sałatka, która sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas eleganckiego przyjęcia. Grzyby zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, jak choćby błonnik i witaminy z grupy B. W połączeniu z wyrazistym smakiem sera feta, słodkawych papryk i aromatycznymi ziołami tworzą prawdziwie grecki smakosz. Sałatka ta jest również bardzo sycąca, dzięki czemu może być podana jako samodzielne danie. Przykładowo może być świetnym rozwiązaniem na zdrowy lunch do pracy. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i szybkie, a efekt z pewnością przewyższy twoje oczekiwania. Spróbuj sam i przekonaj się, ile smaku może kryć się w tak prostej potrawie!
- Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w większe kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Papryki pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż aż do zezłocenia.
- Dodaj grzyby i smaż pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj paprykę i dalej dusź przez kolejne 5 minut.
- Przypraw potrawę octem balsamicznym, solą, pieprzem, oregano i tymiankiem, dobrze wymieszaj.
- Przed podaniem posyp sałatkę pokruszoną fetą, dodaj oliwki (jeśli lubisz) i dekoruj listkami mięty.