Szarlotka bez pieczenia

Aga
Ciasta
03.01.2024 15:17
Szarlotka bez pieczenia

To pyszne ciasto przygotujecie w 15 minut

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2024/01/szarlotka-bez-pieczenia.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szarlotka bez pieczenia - pycha z jabłek w 30 minut!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Białko: 2 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Tłuszcze: 15 g

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 250 g śmietany 18%

Przepis

Ta szarlotka bez pieczenia to idealny przepis dla wszystkich miłośników jabłkowych słodkości, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Połączenie chrupiących herbatników, delikatnej śmietany i aromatycznych jabłek jest nieodparcie pyszne. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i przygotowanie deseru, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Co więcej, jest to przepis bardzo prosty i szybki - nie wymaga użycia piekarnika, a jedynie kilkunastu minut aktywnego gotowania. Dzięki temu jest idealny na niespodziewanych gości lub po prostu kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać całego dnia w kuchni. Dodatkowo, taka szarlotka jest lekkojsza i mniej kaloryczna niż tradycyjna wersja z ciasta kruchego, dzięki czemu możesz cieszyć się nią bez wyrzutów sumienia. Spróbuj tej szarlotki już dziś i przekonaj się, jak pyszna może być.

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Posyp cukrem i cynamonem, duś na małym ogniu około 10 minut. Następnie dodaj sok z cytryny.
  • Herbatniki rozkrusz do konsystencji piasku, a masło rozpuść. Połącz te składniki i wyrównaj na dnie formy.
  • Ugotowane jabłka rozłóż na warstwie herbatników.
  • Śmietanę ubij na sztywno i rozsmaruj na jabłkach.
  • Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj schłodzone.