Domowy koniak podlaski

Małgorzata
Koktajle
03.01.2024 16:54
Domowy koniak podlaski

Podlasie od wieków słynie z wyrabiania własnego alkoholu. Oczywiście jest to nielegalny proces, choć użycie słowa nielegalne daje negatywny podtekst na tą normalną tradycję. Jednak w dawnych czasach ludzie musieli sobie jakoś radzić. Przed wybuchem wojny często formą zapłaty za pracę była butelka alkoholu. W czasie wojny mocno rozwinął się handel wymienny. Czarny rynek i szara strefa był często jedyną szansą na przeżycie polskich obywateli. Koniak był trunkiem wyższych i bogatszych sfer. Mało kogo więc było stać na butelkę takiego rarytasu, więc ludzie zaczęli sami przygotowywać domowym sumptem koniak. Z koniakiem oczywiście ma nie wiele wspólnego, poza podobnym smakiem i …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/domowy-koniak-podlaski/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowy koniak podlaski - smak tradycji prosto z Podlasia

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 1440 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: zależne od porcji
  • Tłuszcze: 0g
  • Węglowodany: 75g
  • Białko: 0g

Składniki

  • 1 kg suchych śliwek
  • 1 l spirytusu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 laska wanilii

Przepis

Ten niezwykle aromatyczny koniak o głębokim smaku to domowy wyrób, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Prosty przepis i minimum składników potrzebnych do jego wykonania, sprawią że ciężko będzie Ci się oprzeć, aby go nie wypróbować. Domowy koniak podlaski to tradycyjny trunek z Podlasia, który od lat jest tam doceniany za swoje wyjątkowe właściwości smakowe. Wykraczając poza tradycyjne metody produkcji koniaku, przepis ten łączy słodycz śliwek z wytrawnością spirytusu, tworząc idealną równowagę. Ponadto dodatek naturalnej wanilii i miodu dopełnia całości, wprowadzając subtelną słodycz i delikatny, złożony aromat.

  • Do dużego słoja wsyp suchych śliwek.
  • Następnie wlej spirytus i dokładnie zamieszaj.
  • Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
  • Po tym czasie, do koniaku dodaj cukier, miód oraz laskę wanilii.
  • Znowu zamknij słoik i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  • Po upływie tego czasu, koniak przecedź przez sitko lub gęstą ściereczkę.
  • Koniak przelej do butelek najlepiej przez lejek, aby nie rozlać.
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata