Podlasie od wieków słynie z wyrabiania własnego alkoholu. Oczywiście jest to nielegalny proces, choć użycie słowa nielegalne daje negatywny podtekst na tą normalną tradycję. Jednak w dawnych czasach ludzie musieli sobie jakoś radzić. Przed wybuchem wojny często formą zapłaty za pracę była butelka alkoholu. W czasie wojny mocno rozwinął się handel wymienny. Czarny rynek i szara strefa był często jedyną szansą na przeżycie polskich obywateli. Koniak był trunkiem wyższych i bogatszych sfer. Mało kogo więc było stać na butelkę takiego rarytasu, więc ludzie zaczęli sami przygotowywać domowym sumptem koniak. Z koniakiem oczywiście ma nie wiele wspólnego, poza podobnym smakiem i …
🍴 Domowy koniak podlaski - smak tradycji prosto z Podlasia
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 1440 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: zależne od porcji
- Tłuszcze: 0g
- Węglowodany: 75g
- Białko: 0g
Składniki
- 1 kg suchych śliwek
- 1 l spirytusu
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 laska wanilii
Przepis
Ten niezwykle aromatyczny koniak o głębokim smaku to domowy wyrób, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Prosty przepis i minimum składników potrzebnych do jego wykonania, sprawią że ciężko będzie Ci się oprzeć, aby go nie wypróbować. Domowy koniak podlaski to tradycyjny trunek z Podlasia, który od lat jest tam doceniany za swoje wyjątkowe właściwości smakowe. Wykraczając poza tradycyjne metody produkcji koniaku, przepis ten łączy słodycz śliwek z wytrawnością spirytusu, tworząc idealną równowagę. Ponadto dodatek naturalnej wanilii i miodu dopełnia całości, wprowadzając subtelną słodycz i delikatny, złożony aromat.
- Do dużego słoja wsyp suchych śliwek.
- Następnie wlej spirytus i dokładnie zamieszaj.
- Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie, do koniaku dodaj cukier, miód oraz laskę wanilii.
- Znowu zamknij słoik i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
- Po upływie tego czasu, koniak przecedź przez sitko lub gęstą ściereczkę.
- Koniak przelej do butelek najlepiej przez lejek, aby nie rozlać.