Domek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Taka piernikowa chatka nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie za sprawą korzennych przypraw całymi tygodniami. Dodatkowo cały proces: pieczenie, wycinanie poszczególnych elementów, dekorowanie lukrem i składanie w całość to świetna frajda i to nie tylko dla najmłodszych.
🍴 Domek z piernika - ulubiona zabawa i smakołyk świąteczny!
- Liczba porcji: 15
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 3950 kcal
- Tłuszcze: 125g
- Węglowodany: 620g
- Białko: 60g
Składniki
- 1 kg mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 200 g masła
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- Cukier puder do dekoracji
- Ciasteczka, draże, czekoladki do dekoracji
Przepis
Domek z piernika to nieodłączny element świąt. To nie tylko przepyszny smakołyk, ale także świetna zabawa dla całej rodziny. Przygotowanie domku z piernika to doskonała okazja, aby spędzić czas z dziećmi - pomagają w wypieku, a potem z radością dekorują gotowy domek. Receptura jest prosta, a składniki łatwo dostępne. Mąka, jajka, masło, miód i przyprawy - to podstawa każdego piernika. Niezapomniany zapach cynamonu, imbiru i miodu, który unosi się w całym domu podczas pieczenia – to właśnie magia świąt. Domek z piernika to również piękna świąteczna dekoracja. Można go ozdobić według własnej fantazji. Nie ma tu żadnych ograniczeń. Kolorowe draże, czekoladki, cukier puder - wszystko to sprawia, że domek z piernika jest nie tylko smaczny, ale też przepiękny. Spróbujcie, a przekonacie się, że warto!
- Podgrzewamy miodu z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy masło do gorącej masy miodowej i mieszamy do rozpuszczenia masła.
- W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
- Dodajemy mąkę z dodatkami do masy miodowej i mieszamy.
- Dodajemy jedno jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy kolejne jajka, za każdym razem szybko wyrabiając ciasto.
- Gotowe ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy kształty na domek z piernika.
- Pieczemy elementy domku w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15-20 minut.
- Po wystudzeniu elementów domku, sklejamy je za pomocą lukru: mieszamy białko z cukrem pudrem do uzyskania gęstej masy.
- Dekorujemy domek lukrem, ciasteczkami, drażetkami.
- Gotowy domek pozwalamy wystygnąć na kilka godzin, aby lukier zastygł.