Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami

Ciasta
02.12.2023 14:28
Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami

Przepis na Victoria Sponge Cake

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-krolowej-wiktorii-gruszkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami - koronny desert brytyjskich stołów

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450kcal
  • Tłuszcz: 22g
  • Węglowodany: 58g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 225g miękkiego masła
  • 225g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jaja
  • 225g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże gruszki dojrzałe, obrane i pokrojone na kawałki
  • 100g miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200ml śmietany 30%
  • cukier puder do oprószenia

Przepis

Biszkopt Królowej Wiktorii to jeden z najbardziej znanych deserów brytyjskich, a przygotowany z dodatkiem gruszek staje się prawdziwą symfonią smaków. Aromatyczne gruszki, bogaty miód i delikatny biszkopt tworzą połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatna słodycz gruszek doskonale komponuje się z miodem, natomiast wanilia dodaje deserowi niepowtarzalnego aromatu. Ubijana śmietana znakomicie uzupełnia całość, dodając deserowi kremowej kruchości. Biszkopt Królowej Wiktorii to doskonały wybór na specjalne okazje - urodziny, spotkania rodzinne czy eleganckie przyjęcia. Jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy na pewno przekroczy Twoje oczekiwania. Spróbuj i poczuj smak prawdziwie królewskiego deseru!

  • Podgrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy masłem i posypujemy mąką dwie okrągłe formy o średnicy 20cm.
  • W misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja, jedno po drugim, cały czas miksując. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wylewamy połowę ciasta do jednej formy, a drugą połowę do drugiej. Na wierzch kładziemy kawałki gruszek i polewamy miodem.
  • Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut, do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Przygotowujemy śmietanę. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru.
  • Kiedy biszkopty ostygną, kładziemy na jeden z nich warstwę ubitej śmietany. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Oprószamy cukrem pudrem.
  • Podajemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem!