Przepis na Victoria Sponge Cake
🍴 Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami - koronny desert brytyjskich stołów
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450kcal
- Tłuszcz: 22g
- Węglowodany: 58g
- Białko: 6g
Składniki
- 225g miękkiego masła
- 225g drobnego cukru do wypieków
- 4 jaja
- 225g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże gruszki dojrzałe, obrane i pokrojone na kawałki
- 100g miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200ml śmietany 30%
- cukier puder do oprószenia
Przepis
Biszkopt Królowej Wiktorii to jeden z najbardziej znanych deserów brytyjskich, a przygotowany z dodatkiem gruszek staje się prawdziwą symfonią smaków. Aromatyczne gruszki, bogaty miód i delikatny biszkopt tworzą połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatna słodycz gruszek doskonale komponuje się z miodem, natomiast wanilia dodaje deserowi niepowtarzalnego aromatu. Ubijana śmietana znakomicie uzupełnia całość, dodając deserowi kremowej kruchości. Biszkopt Królowej Wiktorii to doskonały wybór na specjalne okazje - urodziny, spotkania rodzinne czy eleganckie przyjęcia. Jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy na pewno przekroczy Twoje oczekiwania. Spróbuj i poczuj smak prawdziwie królewskiego deseru!
- Podgrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy masłem i posypujemy mąką dwie okrągłe formy o średnicy 20cm.
- W misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja, jedno po drugim, cały czas miksując. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wylewamy połowę ciasta do jednej formy, a drugą połowę do drugiej. Na wierzch kładziemy kawałki gruszek i polewamy miodem.
- Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut, do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy śmietanę. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru.
- Kiedy biszkopty ostygną, kładziemy na jeden z nich warstwę ubitej śmietany. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Oprószamy cukrem pudrem.
- Podajemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem!