Przepis na kolorowy makowiec pochodzi ze „słodkosentymentowego zeszytu”, czyli będzie miał z dobrych 35 lat… a może trochę więcej? Już sama nie wiem, ale wiem, że nadszedł czas na zaprezentowanie go światu 😉 Myślę, że kolorowy makowiec będzie idealnym ciastem na święta. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na makowe ciasto: 2,5 szklanki (200ml) mielonego maku 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 8 jajek ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Żółtka ubijam z cukrem, cały czas miksując dodaję mak i następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na …
🍴 Kolorowy makowiec: przekąska, która ożywi każdą uroczystość
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 40 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 543 kcal
- Tłuszcz: 23.2g
- Węglowodany: 70.8g
- Białko: 13.5g
Składniki
- 500g maku
- 250g miodu
- 200g suszonych śliwek
- 200g rodzynków
- 200g fig
- 200g bakalii
- 50g oleju roślinnego
- 50g kakao
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania
Przepis
Kolorowy makowiec to wyjątkowy przysmak, który ożywi każdą uroczystość. Choć tradycyjny makowiec jest symbolem nadchodzących świąt, jego odmiana, którą przedstawiamy, z powodzeniem sprawdzi się na każdej imprezie. Przygotowanie tego ciasta jest proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich gości. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mak. Dzięki bogactwie olejów, wapnia i fosforu, ten niepozorny roślinny produkt posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Komponuje się z miodem, suszonymi owocami, a także bakaliami, które dodają ciastu słodyczy oraz wyrazistych smaków. Połączenie tych składników z ciastem francuskim tworzy doskonałe, kraśne i smaczne ciasto. Kolorowy makowiec to doskonała propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale i na spotkania rodzinne, przyjęcia, imprezy okolicznościowe. Polecamy serwować go jako deser po obiedzie, ale również jako pyszne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. Na pewno przekonacie się, że warto!
- Mak zalej gorącą wodą, odstaw na 2 godziny. Następnie odcedź i zmiel.
- Do maku dodaj miód, suszone śliwki, rodzynki, figi, bakalie, olej i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto francuskie na posypanej mąką stolnicy, nałóż nadzienie z maku i zwiń w rulon.
- Przełóż makowiec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj rozbitym jajkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika makowiec posyp cukrem pudrem.