Duszona włoska kapusta po wenecku

Magda
Obiad
28.11.2023 13:33
Duszona włoska kapusta po wenecku

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na duszoną włoską kapustą po wenecku z Vicenzy. Delikatna, aromatyczna i wyjątkowa w smaku dzięki dodatkowi jabłka, które nadaje kapuście lekkiej słodyczy. Tymianek i wędzony boczek doskonale podkreślają charakter potrawy, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Tak przygotowana kapusta jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Serdecznie polecam!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/duszona-wloska-kapusta-po-wenecku/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Duszona włoska kapusta po wenecku - smak miłości z Wenecji

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150 kcal
  • Tłuszcz: 5g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • świeża bazylia do podania

Przepis

Duszona włoska kapusta po wenecku to przepyszne, proste i szybkie danie, które zawładnie Twoim podniebieniem. Kapusta włoska, delikatnie duszona z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, nabiera niezwykle intensywnego i bogatego smaku. Duszenie to sposób obróbki, który pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze i witaminy zawarte w warzywach. Duszenie na wolnym ogniu pozwala składnikom 'wchłonąć' wszystkie smaki. Podany z świeżą bazylią duszony włoski kapusta jest hołdem dla kuchni Włoch, gdzie tę aromatyczną zioło używa się do wielu potraw. To danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, ale również jako przekąska na imprezy czy spotkania ze znajomymi. Dodatkowo jest to danie wegańskie, więc idealnie sprawdzi się dla osób na diecie bezmięsnej. Bez względu na okazję, ta duszona kapusta po wenecku przypomni ci o słońcu, cieple i miłości, jaką możemy kojarzyć z kuchnią włoską.

  • Zacznij od przygotowania składników. Kapustę włoską oczyść, a następnie pokrój w cienkie paski. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula stanie się szklista.
  • Dodaj kapustę włoską do patelni. Wymieszaj, aż kapusta zacznie zwijać się i stanie się miękka. Dodaj sól, pieprz, oregano i bazylię, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Zalej warzywa bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu przez około 30-35 minut, aż kapusta będzie miękka, a bulion wchłonie się.
  • Podawaj duszoną kapustę na talerzu, posypując ją świeżą bazylią. Smacznego!