Sernikowy Maxi King

Karolina
Ciasta
21.01.2020 14:43
Sernikowy Maxi King

Idealne na imprezy, na niedzielny stół, albo jak przyjdzie ochota na coś super słodkiego 😊 Sernikowe ciasto Maxi King możecie wykonać w różnych wariantach i wykorzystać różne ciasteczka (kakaowe lub zwykłe), albo też dodać dżem, żeby przełamać trochę smak słodyczy (eksperymentalnie zrobiłam pół na pół i w sumie trudno powiedzieć, która wersja jest smaczniejsza) Poncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy 1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (opcjonalnie) 200 g kajmaku 200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru (opcjonalnie) Masa serowa: 1 kg twarogu (może być z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 3,5 łyżki cukru pudru 250 ml śmietany 30% (ubitej) Na czekoladę (lub ciastka) wylewam połowę masy serowej, a na masie serowej układam znowu ciastka (4 x 4). Kolejna warstwa to znowu ciastka, które skrapiam 1/3 ponczu, a na ciastka przychodzi druga połowa masy serowej i ponownie ciastka, które skrapiam pozostałym ponczem. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układam 16 ciastek (4 x 4, jeśli macie trochę większą blaszkę, nic się nie stanie, dopasujcie ciastka, a ciasto będzie po prostu troszkę niższe). (Jak widzicie na zdjęciach, wykorzystałam zarówno ciastka białe jak i kakaowe, bo takie akurat miałam w domu) Składniki: 150 g czekolady (gorzkiej i mlecznej na pół) 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka miodu Na ciastka wylewam rozpuszczoną czekoladę (opcjonalnie). Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewam na ciasto, wyrównuję i posypuję orzeszkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/sernikowy-maxi-king/