Przepis na wegański smalec z fasoli z cebulą i jabłkiem
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://wypiekibeaty.com.pl/smalec-z-fasoli/
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Smalec wegański z fasoli
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 210 kcal
- Tłuszcze: 10g
- Węglowodany: 22g
- Białko: 8g
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 g suszonych grzybów (np. boczniaków, pieczarek)
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Przepis
Wegański smalec z fasoli to świetna alternatywa dla tradycyjnego tłustego smalcu. Jest smaczny, zdrowy i szybki do zrobienia. Dzięki dodatkowi sosu sojowego i suszonych grzybów, smalec zyskuje wyrazisty, głęboki smak. To danie może być podane jako dodatek do chleba, do smażenia lub na kanapki. Smalec z fasoli jest też doskonały do pieczenia ziemniaków na złoto. To przepis dla tych, którzy szukają zdrowych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych potraw. Przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Spróbuj raz, a na pewno będziesz chciał powtórzyć to doświadczenie.
- Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na około 20 minut, a następnie drobno pokroić.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na patelni, aż staną się złociste.
- Fasolę zmiksować na gładką masę blenderem.
- Dodaj do masy fasolowej ugotowane grzyby, podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
- Włożyć smalec do słoika i schłodzić przed podaniem.