Smalec z fasoli

Przekąski
22.11.2023 13:11
Smalec z fasoli

Przepis na wegański smalec z fasoli z cebulą i jabłkiem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/smalec-z-fasoli/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Smalec wegański z fasoli

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 210 kcal
  • Tłuszcze: 10g
  • Węglowodany: 22g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g suszonych grzybów (np. boczniaków, pieczarek)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Wegański smalec z fasoli to świetna alternatywa dla tradycyjnego tłustego smalcu. Jest smaczny, zdrowy i szybki do zrobienia. Dzięki dodatkowi sosu sojowego i suszonych grzybów, smalec zyskuje wyrazisty, głęboki smak. To danie może być podane jako dodatek do chleba, do smażenia lub na kanapki. Smalec z fasoli jest też doskonały do pieczenia ziemniaków na złoto. To przepis dla tych, którzy szukają zdrowych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych potraw. Przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Spróbuj raz, a na pewno będziesz chciał powtórzyć to doświadczenie.

  • Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na około 20 minut, a następnie drobno pokroić.
  • Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na patelni, aż staną się złociste.
  • Fasolę zmiksować na gładką masę blenderem.
  • Dodaj do masy fasolowej ugotowane grzyby, podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
  • Włożyć smalec do słoika i schłodzić przed podaniem.