Rolada dyniowa z gruszkami i twarożkiem
🍴 Pyszna rolada dyniowa na jesienne popołudnia
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 335
- Białko: 6g
- Węglowodany: 54g
- Tłuszcz: 12g
Składniki
- 1 mała dynia
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Przepis
Rolada dyniowa to pyszny deser, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Z łatwością podbijesz nim serca swoich najbliższych. Idealnie sprawdzi się na jesienne popołudnia, kiedy za oknem pada deszcz, a Ty potrzebujesz czegoś słodkiego do filiżanki gorącej herbaty. Ta rolada jest naprawdę prosta do przygotowania. Wystarczy upiec dynię, połączyć z resztą składników, upiec ciasto, przełożyć kremem i gotowe! Przytulność w postaci deseru, którą można zjeść na ciepło lub schłodzoną. Idealna na spotkanie w gronie przyjaciół, rodzinne świętowanie czy po prostu do popołudniowej kawy. Mimo prostoty przygotowania, rolada dyniowa zachwyca smakiem i prezentacją. Cynamon i imbir dodają ciastu wyjątkowego, korzennego smaku, a kremowa nadzienie dopełnia całości. Przygotuj już dzisiaj i przekonaj się sam!
- Zacznij od upieczenia dyni. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, pokrój dynię na małe kawałki i piecz przez około 30 minut. Następnie ostudź i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj jajka, cukier, mąkę, cynamon, imbir, sól i proszek do pieczenia do dyni i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia i rozłóż ciasto równomiernie. Piecz przez około 15 minut, aż będzie sprężyste.
- W międzyczasie ubij kremówkę na sztywno z cukrem pudrem.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika natychmiast je zroluj wraz z papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
- Po ostudzeniu rozwiń roladę, rozsmaruj krem i ponownie zroluj. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.