Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym

Łukasz
Obiad
21.11.2023 8:28
Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym

Przepis na placki dyniowe z serem cheddar, podane z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym. Idealny konkurent dla placków ziemniaczanych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2023/11/placki-dyniowe.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym

  • Liczba porcji: 2
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 230kcal
  • Białko: 15g
  • Tłuszcze: 8g
  • Węglowodany: 25g

Składniki

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 200g łososia wędzonego
  • 100g twarożku
  • garść świeżych ziół (np. koperek, szczypiorek)

Przepis

Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym to przysmak, który zaskoczy swoim smakiem nawet największych smakoszy! Delikatne i soczyste placki dyniowe idealnie komponują się z łososiem wędzonym, który dodaje danie charakteru. Z dodatkiem ziołowego serka nasze placki zyskują jeszcze bardziej wyrazisty smak. Ta propozycja jest świetnym pomysłem na obiad, kolację, a nawet imponującą przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Tego typu danie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla oka- wygląda bowiem niezwykle apetycznie. Przepis jest prosty i nie wymaga dużo czasu, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jego wykonaniem. Jego główny składnik, czyli dynia, jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa- dostarcza nam wielu cennych witamin i minerałów. Wypróbuj koniecznie te placki- gwarantuję, że sprostają Twoim oczekiwaniom!

  • Dynię obieramy, usuwamy pestki i środek, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  • Dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy z wody.
  • Ugotowaną dynię blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
  • Twarożek mieszamy ze świeżo posiekanymi ziołami.
  • Na każdym placku nakładamy porcję ziołowego twarożku i kawałek łososia wędzonego. Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym gotowe!