Przepis na placki dyniowe z serem cheddar, podane z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym. Idealny konkurent dla placków ziemniaczanych.
🍴 Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym
- Liczba porcji: 2
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 230kcal
- Białko: 15g
- Tłuszcze: 8g
- Węglowodany: 25g
Składniki
- 1 mała dynia hokkaido
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- 200g łososia wędzonego
- 100g twarożku
- garść świeżych ziół (np. koperek, szczypiorek)
Przepis
Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym to przysmak, który zaskoczy swoim smakiem nawet największych smakoszy! Delikatne i soczyste placki dyniowe idealnie komponują się z łososiem wędzonym, który dodaje danie charakteru. Z dodatkiem ziołowego serka nasze placki zyskują jeszcze bardziej wyrazisty smak. Ta propozycja jest świetnym pomysłem na obiad, kolację, a nawet imponującą przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Tego typu danie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla oka- wygląda bowiem niezwykle apetycznie. Przepis jest prosty i nie wymaga dużo czasu, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jego wykonaniem. Jego główny składnik, czyli dynia, jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa- dostarcza nam wielu cennych witamin i minerałów. Wypróbuj koniecznie te placki- gwarantuję, że sprostają Twoim oczekiwaniom!
- Dynię obieramy, usuwamy pestki i środek, a następnie kroimy w drobną kostkę.
- Dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy z wody.
- Ugotowaną dynię blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
- Twarożek mieszamy ze świeżo posiekanymi ziołami.
- Na każdym placku nakładamy porcję ziołowego twarożku i kawałek łososia wędzonego. Placki dyniowe z ziołowym serkiem i łososiem wędzonym gotowe!