Włoska focaccia z cebulą aromatyzowana oregano to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Chrupiące ciasto, podpieczona cebula i intensywny posmak oregano tworzą niezapomnianą kombinację. Koniecznie spróbujcie sami i doświadczcie uroku tej wyjątkowej włoskiej przysmaki. Serdecznie polecam! Wielbicielom włoskich słonych wypieków serdecznie polecam wcześniejsze przepisy na focaccie: SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe na focaccie 500 g mąki pszennej 00* lub mąki typu 450 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy extravergine d’oliva 325 ml letniej wody (37-40°C) Dodatki ok. 100 g białej cebuli (już obranej i pokrojonej w piórka) 3-4 łyżki oliwy extravergine d’oliva 1 …
🍴 Focaccia à la Italiana - Chrupiąca i Aromatyczna
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 238 kcal
- Tłuszcze: 4,1 g
- Węglowodany: 45,6 g
- Białko: 6,4 g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
Przepis
Focaccia to prawdziwy smak południa Włoch, proste do przygotowania pieczywo, które sprawdzi się jako przystawka, podstawa do kanapek czy dodatek do zup i sałatek. Focaccia z cebuli to niepowtarzalne połączenie chrupiącej konsystencji ciasta, delikatnej słodyczy cebuli i aromatu oliwy z oliwek. Cebula, lekko podsmażona i wgnieciona w powierzchnię ciasta, dodaje nie tylko smaku, ale także wspaniale wygląda, tworząc rustyczny i apetyczny wygląd. Choć przygotowanie ciasta wymaga odrobiny czasu i cierpliwości, jest to doskonałe wyzwanie dla domowych piekarzy na każdym poziomie. Przygotuj składniki, wyrabiaj, piecz i ciesz się włoskim klimatem we własnej kuchni!
- Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Odczekaj 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę z oliwek i rusztowane drożdże. Wyrabiaj ciasto około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Ciasto przenieś do natłuszczonego olejem naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia.
- Cebulę pokrój w cienkie plastry. Na rozgrzanym oleju podsmaż ją do momentu, aż stanie się szklista i lekko zbrązowieje.
- Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na blaszkę do pieczenia. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, żeby można je było delikatnie rozciągnąć na całej powierzchni blachy.
- Na ciasto nałóż podsmażoną cebulę. Delikatnie ją wgnieć w powierzchnię ciasta.
- Piec focaccię w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 20-25 minut, aż ciasto zrobi się złote i chrupiące.