Kruche ciastka dyniowe

Desery
06.11.2023 12:57
Kruche ciastka dyniowe

Przepis na kruche ciasteczka dyniowe o lekko korzennym smaku

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/kruche-ciastka-dyniowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kruche ciastka dyniowe - idealne na jesienny wieczór

  • Liczba porcji: 30
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 446 kcal
  • Białko: 6,3 g
  • Tłuszcz: 20,4 g
  • Węglowodany: 60,7 g

Składniki

  • 500 gram mąki pszennej
  • 200 gram masła
  • 150 gram cukru pudru
  • 1 jajko
  • 350 gram puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli

Przepis

Kruche ciastka dyniowe to idealny pomysł na jesienny wieczór. Są niesamowicie delikatne i aromatyczne, dzięki dodatkowi cynamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru. Używane w tym przepisie przyprawy nie tylko dodają ciastkom charakteru, ale też wprowadzają do domu przytulny zapach jesieni. Wystarczy się zrelaksować, rozpalić w kominku, usiąść w wygodnym fotelu z książką i popijać gorącą herbatę, delektując się tymi przepysznymi ciastkami. Ciastka są również doskonałym pomysłem na prezent dla bliskich. Wystarczy je ładnie zapakować, a na pewno sprawią radość każdemu obdarowanemu. Co więcej, są one również zdrowszą alternatywą dla kupnych słodyczy, ponieważ zawierają dynię, która jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Przygotowanie tych ciastek jest proste i szybkie, a wynik końcowy na pewno cię zadowoli. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu już dzisiaj!

  • Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na płycie piekarniczej wykładamy papier do pieczenia.
  • W misce mieszamy mąkę, cukier puder, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i szczyptę soli.
  • Dodajemy do suchych składników, masło, jajko i puree z dyni i wyrabiamy ciasto.
  • Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wykrawamy ciastka dowolnym świątecznym kształtem.
  • Ciastka układamy na blasze, zachowując odstępy, ponieważ mogą nieznacznie urosnąć. Pieczemy ok. 15 minut, aż będą złote.
  • Po wyjęciu z piekarnika, ciastka zostawiamy na kilka minut na blasze, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.