Przepis na ciasto na naleśniki dyniowe z nutą cynamonu
🍴 Naleśniki dyniowe – pomysł na słodki obiad
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 253 kcal
- Białko: 8 g
- Węglowodany: 32 g
- Tłuszcz: 9 g
Składniki
- 200 g gotowanej dyni
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- masło do smażenia
Przepis
Oto cudowny przepis na słodkie naleśniki dyniowe, które na pewno przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Są mięciutkie, pyszne i pełne aromatu dyni. Idealnie komponują się z syropem klonowym, który dodaje im słodyczy. To idealna propozycja na obiad lub deser, który możemy zaserwować swojej rodzinie czy przyjaciołom. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy zmiksować kilka składników, które z całą pewnością mamy w swojej kuchni, a potem szybko usmażyć naleśniki na patelni. Dodatkowym atutem tych naleśników jest to, że są one zdrowe. Dynia obfituje w beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem, a dodatkowo dostarcza dużo błonnika. Jeżeli więc szukasz pomysłu na słodki, a zarazem zdrowy obiad, to te naleśniki dyniowe są właśnie dla Ciebie.
- Gotujemy dynię, następnie blendujemy ją na gładki puree.
- W misce mieszamy mleko, jajka, mąkę, cukier i szczyptę soli. Następnie dodajemy do tego puree z dyni i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Rozgrzewamy masło na patelni, następnie łyżką wylewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.
- Gotowe naleśniki dyniowe podajemy polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. Możemy też dodać ulubione owoce, np. banany czy jagody.