Szybkie pączusie dyniowe przepis

Desery
06.11.2023 12:41
Szybkie pączusie dyniowe przepis

Przepis na ekspresowe mini pączki dyniowe z cynamonowym cukrem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/szybkie-paczusie-dyniowe-przepis/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szybkie pączusie dyniowe: prosty przepis na domowe wypieki

  • Liczba porcji: 20
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 130 kcal na pączka
  • Białko: 2g
  • Węglowodany: 20g
  • Tłuszcz: 4g

Składniki

  • 1 mała dynia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis

Te pyszne pączusie dyniowe to idealna propozycja na jesienny deser. Są niesamowicie aromatyczne dzięki dodatku cynamonu, a przy tym proste do wykonania. Dynia nadaje pączkom delikatności i niepowtarzalnego smaku, a cukier puder na wierzchu dodaje im słodkości. Wykonanie tych pączków nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc z powodzeniem poradzi sobie z nim nawet początkujący miłośnik kuchni. Pączki są także świetnym sposobem na wykorzystanie dyni, której w sezonie jesiennym mamy pod dostatkiem. Łączą w sobie najlepsze cechy domowych wypieków: są proste, szybkie do zrobienia i niesamowicie smaczne. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dyniowych wypieków. Prosty w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy. Bez wątpienia pączki z dyni zrobią furorę wśród domowników i gości. Zachęcamy do wypróbowania!

  • Na początku dynię obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości.
  • Podczas gdy dynia się gotuje, w dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
  • Gdy dynia jest już gotowa, odcedzamy ją i blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy do masy mącznej.
  • Dodajemy jajko i mleko, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Z gotowego ciasta formujemy małe pączki, które następnie smażymy na gorącym oleju.
  • Po usmażeniu pączki odsączamy na papierowym ręczniku, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Wypieki Beaty